Blog van een Gemeentebelanger

April 2024 | Moeten we een weg zoeken? Of zijn we de weg kwijt?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan raadslid Rik van der Es die zich afvraagt of we een weg moeten zoeken of de weg kwijt zijn? 

Per dag zijn 80.000 minder verkeersbewegingen nodig in Groningen om de stad enigszins begaanbaar te houden tijdens de operatie Ring-Zuid, die tot en met september duurt. In de eerste week van de operatie is dit aardig goed gelukt; de verwachte verkeersdrukte viel mee. Je zou je haast afvragen of de upgrade van de ring wel nodig was geweest als je het aantal verkeersbewegingen met 80.000 kunt verminderen.

In Roden is de auto ook vaak onderwerp van gesprek. Gaat het niet over het aantal parkeerplaatsen, dan wel over gevaarlijke of te drukke wegen. Inwoners rondom de Hullenweg en de Stinsenweg maken zich zorgen over de extra verkeersbelasting door de plannen in Roden-Zuid en het zijn de geplande woningen bij Zuidpoort-Terheijl, die de zorgen bij de bewoners rondom de Dingspil aanwakkeren.

Zijn die zorgen gegrond? Nee, zeggen de verkeersdeskundigen. Ja, zeggen de bewoners. Maar wie heeft er nou gelijk? In mijn ogen beiden. De verkeersdeskundige gebruikt zijn rekenmodellen, terwijl bij omwonenden de beleving telt. En de uitkomst hiervan kan heel verschillend zijn.

Extra reuring

In Roden ging het Julianaplein ook op de schop, zij het niet met zoveel poespas als in Groningen. Wij Drenten zijn nou eenmaal wat bescheidener. Door deze werkzaamheden denderde er veel verkeer enkele weken lang door de Schoolstraat, waar ik destijds woonde. “Extra reuring in de straat,” dacht ik, en ging over tot de orde van de dag. Vele straatgenoten dachten hier echter anders over en konden niet wachten tot de werkzaamheden aan het Julianaplein afgerond waren. Er wordt nu zelfs gepleit voor een eenrichtingsweg in de Schoolstraat om deze veiliger en rustiger te maken.

Lees verder

Maart 2024 | Welke kleur heeft de toekomst?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Moeten wij de toekomst door een roze bril bekijken? Of is de toekomst grijs? Wethouders Kirsten Ipema heeft het antwoord op deze kleurrijke vraag. 

Sommige mensen bekijken de wereld door een roze bril. Ze zien overal het positieve van in. Daar kun je soms jaloers op zijn, maar een stevige dosis realisme kan ook van pas komen. Als bestuurder probeer je natuurlijk zo goed mogelijk vooruit te kijken, en wat daar te zien is kan soms best wat minder rooskleurig zijn dan je zou willen.

Nadenken, of dagdromen, over de toekomst geeft ook de ruimte om zelf in te kleuren hoe je de toekomst zelf zou willen zien. Een groene en duurzame toekomst bijvoorbeeld, waar we in harmonie met de natuur leven. Of een toekomst in regenboogkleuren, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Zoals de kleurrijke Amerikaanse Iris Apfel, die deze week overleed op 102-jarige leeftijd.

De toekomst is grijs

De reden dat ik over die kleuren begin, is de serie ‘De Toekomst is Grijs’ die onlangs op televisie was. Omroep MAX heeft een podcastserie en TV-serie gemaakt over de vraag hoe ons land er in 2040 uit zou zien als we niets veranderen. Het gaat dan vooral over ouder worden, wonen en zorg. Ik zal geen samenvatting geven, want het is allemaal terug te kijken (tip!). In de serie kwamen heel wat problemen voorbij waar we nu al mee te maken hebben, dus niet pas in 2040. Ouderen die geen geschikte, betaalbare woning kunnen vinden. Ouderen die in schrijnende eenzaamheid leven. Oudere echtparen die, na jaren samen, van elkaar gescheiden worden omdat één van hen wel in een verpleeghuis terecht komt. En gelukkig ook mooie verhalen, goede ideeën en oplossingen.

Lees verder

december 2023 | Noordenveldse Bestuurscultuur: Regentesk of Dorps?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. In Den Haag hebben ze de mond van de nieuwe bestuurscultuur, maar raadslid Casper Colenbrander heeft het liever over de Noordenveldse gemeenschapscultuur! 

Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben de partijen die voor een nieuwe bestuurscultuur pleiten, of tenminste tegen de huidige zijn, flink gewonnen. In de Nederlandse politiek wordt het begrip ‘bestuurscultuur’ steeds vaker gebruikt. De kritiek op de huidige bestuurscultuur komt bijna altijd op hetzelfde neer: de overheid staat te ver weg van de burger, is afstandelijk, voor veel mensen niet de bereiken en ook niet te begrijpen. Hierdoor ontstaat er wantrouwen. Nu de term ‘bestuurscultuur’ zo veel gebruikt wordt en er een nieuwe wind lijkt te waaien in het land, is het misschien handig om eens te kijken naar de bestuurscultuur dichter bij huis: hoe zit het met de bestuurscultuur in Noordenveld?

In een rapport uit 2021 namen wetenschappers die gespecialiseerd zijn in openbaar bestuur de bestuurscultuur van gemeenten onder de loep. Volgens hen zijn er vier soort bestuursculturen: ‘debatcultuur’ en diens tegenhanger ‘vechtcultuur’, en de ‘gemeenschapscultuur’ en diens tegenhanger de ‘regentencultuur’. Deze wetenschappers concludeerden op informatie van de afgelopen twintig jaar dat de gemeente Noordenveld een ‘regentencultuur’ heeft.

Lees verder

november 2023 | Nacht van Noordenveld?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Jan ten Hoor is dag en nacht in touw en dan kom je wel eens bij nacht en ontij thuis. Maar hoe ziet de nacht van Noordenveld eruit? Lees het in de blog van Jan!

We hebben afgelopen weekend weer de Nacht van de Nacht gehad, sinds 2005 een initiatief van de gezamenlijke Natuur- en Milieufederaties. Nu ben ik niet altijd een fervent aanhanger van deze clubs, maar de nacht mag wat mij betreft donkerder in Nederland, dus ook in Noordenveld.

Naast mijn raadslidmaatschap verzorg ik in het dagelijks leven het beheer en exploitatie van bungalowparken. Momenteel vertoef ik veel aan het Lauwersmeer en dat gebied hebben genoemde partijen, met ondersteuning van gemeenten en provincies uitgeroepen tot Dark Sky Park Lauwersmeer. Dit is recent ook als zodanig erkent door de International Dark Sky Association.

Nu zei mij dat in het begin niet zoveel, totdat het me duidelijk werd dat steeds meer gasten het gebied waarderen om haar rust, stilte én donkerte. We gaan het bungalowpark de komende maanden dan ook verder “verdonkeren” door 50% van de straatverlichting gewoon weg te halen. De eigenaren zijn inmiddels overtuigd van de (commerciële)kwaliteit van een donkere nacht.

Lees verder

oktober 2023 | Schuif eens aan!

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Ryanne Meijer heeft het over participatie, de “usual suspects” en haar zorgen over het gebrek aan nieuwe aanwas in besturen en de politiek. Schuif eens aan, is haar oproep! 

Oktober nadert…. Dat betekent dat de Rodermarkt achter ons ligt, maar ook dat de eerste maand na het reces er weer op zit. En heel eerlijk… ik moest er na de vakantie wel weer even inkomen! Voor mij stond het raadswerk afgelopen maand in het teken van participatie. Samen met een aantal andere raadsleden, de burgemeester, de griffier en een van de ambtenaren binnen de gemeente, neem ik deel aan de werkgroep participatie. Het is een a-politieke werkgroep vanuit de raad. We hebben ongeacht onze politieke kleur samen een concept beleid opgesteld hoe we als gemeente de komende jaren met participatie om willen gaan en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om te spreken van een geslaagd participatietraject. Het gaat hierbij om meedenken, meepraten en zelfs meedoen…. Je laten horen en je gehoord voelen, wat voor mij niet perse betekent dat je je zin krijgt. Binnen de werkgroep is flink gediscussieerd, maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat de inwoners van Noordenveld van dit nieuwe beleid vinden. Daarom hebben we in Roden, Peize en Norg bijeenkomsten gehouden, waar belangstellenden konden meedenken en meepraten over het beleid. Participatie over participatie… Wat moet je daar nu van verwachten? Als voorzitter van de werkgroep, ben ik aanwezig geweest bij alle 3 de bijeenkomsten. Het was vooraf best even spannend wat de animo zou zijn voor deze avonden. De aanmeldingen liepen niet storm, maar zowel in Roden, Peize en Norg zat de zaal vol. Wel zag ik veel van de “usual suspects” (de mensen die je eigenlijk altijd tegen komt bij dit soort gelegenheden). Daarover schrijf ik straks meer.

Lees verder

september 2023 | Mijn reis als raadslid: “Een terugblik op anderhalf jaar van betrokkenheid en groei”

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Hans Strik blikt terug anderhalf jaar raadslidmaatschap en zijn vastberadenheid om zijn werk voort te zetten en te blijven streven naar een nog betere toekomst voor ons allemaal.

Het voelt als gisteren dat ik werd beëdigd werd als raadslid van onze prachtige gemeente Noordenveld. Anderhalf jaar geleden begon ik mijn reis als vertegenwoordiger van onze gemeenschap en wat een bijzondere tijd is dat geweest. Vandaag wil ik graag een terugblik geven op mijn ervaringen, uitdagingen en groei als raadslid. Het eerste jaar als raadslid was een leerproces. Ik was vastberaden om me volledig in te zetten en alle aspecten van het raadslidmaatschap te begrijpen. Raadsvergaderingen, commissies, gesprekken met inwoners, en het bestuderen van dossiers namen veel tijd in beslag. Ik heb enorm veel geleerd over de werking van onze gemeente, de verschillende belangen en de dynamiek van besluitvorming.

Een van de meest waardevolle lessen die ik heb geleerd, is het belang van luisteren naar de stem van onze inwoners. Ik heb talloze gesprekken gevoerd met mensen uit alle hoeken van de gemeente. Hun zorgen, behoeften en ideeën hebben mij geïnspireerd en geholpen om weloverwogen beslissingen te nemen die onze gemeenschap ten goede komen.

Lees verder

1  augustus 2023 | Afscheid

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Armein Sikkenga heeft het deze keer over Afscheid.

De dag van schrijven is zondag 23 juli. De zomervakantie is voor velen inmiddels begonnen. De eerste foto’s op de socials laten zien dat men er weer massaal op uit trekt. Foto’s van stranden, terrassen, kastelen, uitzichten, tenten, caravans, files, glazen bier, bruine benen en noem maar op. Men zoekt de zon op, want tja, ook deze zomer, zoals het zich nu laat zien, kan weer als een typische Nederlandse zomer worden bestempeld. Periodes met mooi weer, maar ook, zoals vandaag, relatief fris en nat…. En nee, ik klaag niet. De tuin is mooi groen, er vallen geen hagelstenen zo groot als tennisballen en evacueren vanwege bosbranden hoeft ook dit jaar weer niet.

Voor mij is het een mooi moment om eens terug te kijken naar afgelopen jaar. Waar velen dit pas doen aan het eind van een kalenderjaar, ben ik meer genegen dit te doen aan het eind van een schooljaar. Een schooljaar eindigt vaak met afscheid. Afscheid van je leerlingen die je overdraagt aan een collega, of in mijn geval aan een nieuwe school, maar ook afscheid van je collega’s. Collega’s die ergens anders gaan werken of collega’s die met pensioen gaan. Zo wil ik graag meester Freerk Groefsema even noemen. 43 jaar werkend in het onderwijs, altijd actief geweest als leerkracht op verschillende scholen in Roden en mag nu gaan genieten van zijn pensioen. Dat afscheid nemen is afgelopen jaar meer gedaan. Soms leuk, soms minder leuk. We hebben afscheid genomen van ons kabinet, afscheid van eerste Kamerleden, FC Groningen nam, net zoals BV Emmen en Cambuur, afscheid van de eredivisie en wij……… Wij namen afscheid van 2 van onze fractiegenoten.

Lees verder

1  juli 2023 | De uitdagingen van een hond

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid Sander Renkema over zijn dagelijkse wandeling met zijn hond. 

Sinds een aantal jaren hebben wij thuis een hond. Een labrador om precies te zijn. We hebben hem Moos genoemd en deze lieve viervoeter zorgt onbedoeld voor vele leuke gesprekken in de buurt tijdens het uitlaten. Onlangs raakte ik weer eens in gesprek met een buurtgenoot die weet dat ik in de lokale politiek ‘zit’. Hij vroeg me hoe ik het vond, nu ruim een jaar als raadslid actief te zijn. “Veelzijdig, interessant en uitdagend!” Was mijn antwoord, kort samengevat. En hoewel ik best snap dat elke week 2 avonden vergaderen en veel lezen niet voor iedereen aantrekkelijk klinkt, lukte het me aardig het zo te brengen dat deze buurman best wel inzag dat we op een goede manier met voor de gemeente belangrijke dingen bezig zijn. Als raadslid, vertelde ik, ben je betrokken bij veel lokale beslissingen en maak je zo samen keuzes die je directe woonomgeving aangaan en bepalen. Daar zitten echt mooie vraagstukken tussen, die hier en daar een verschil maken! Neem de beweegbox die we bij de Ronerborg gaan plaatsen, of het gratis ontbijt voor alle basisschoolleerlingen. Nuttige ontwikkelingen, gaf ik aan, die belangrijk zijn voor (een deel van) de jonge Noordenvelders. Toen ik ze noemde moest ik ze uitleggen. Deze twee buurtgenoten hadden dit niet meegekregen maar het een en ander kon de goedkeuring wel wegdragen. Al snel kwam het op de verschillende bouwplannen en de tegenwind die Hugo de Jonge landelijk ondervindt waardoor het lastig wordt de ambities rondom het bouwen van veel huizen de komende jaren waar te maken. Hoe zit dat eigenlijk in Noordenveld werd er gevraagd. Waar kunnen we de lokale woningbehoefte invullen? Hoe gaan we dat doen? Wat is dan qua inpassing in de omgeving verstandig? Het gesprek duurde wat langer en Moos was er inmiddels bij gaan liggen. Te warm om zo lang te blijven staan.

Lees verder

1  juni 2023 | Instappen op een rijdende trein

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Dit keer verteld kersvers raadslid Herman van de Roest over hoe hij in de raad terecht is gekomen. 

De telefoon gaan, Jeroen Kruims aan de telefoon.
“Hoi Herman, heb je de uitslag van de provinciale statenverkiezingen ook gevolgd?”
“Uuuu ja een beetje, ik hoorde dat de BBB een grote overwinnen heeft binnengesleept met deze verkiezingen.”
“Dat klopt, en zoals je weet staat Hendrik Smeenge bij de BBB op de verkiezingslijst voor de provinciale statenverkiezingen. En Hendrik gaat de provincie in, en staat zijn plaats in de gemeenteraad van de gemeente Noordenveld af.”
En toen begon er bij mij een lampje te branden, ik was de eerst opvolgende als er een plaats vrij kwam in de gemeenteraad van de gemeente Noordenveld.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stond ik op plek 13, en door de grote overwinning tijdens deze verkiezingen kwam ik op de eerste reserve plek bij Gemeentebelangen. En deze plek kwam op 12 maart beschikbaar. Na een gesprek met Jeroen en Rikus heb ik besloten deze kans aan te grijpen en mijn plaats in de gemeenteraad ingenomen. Er zijn nu mensen die denken, ‘hé Herman hebben we eerder op een lijst zien staan’. Dat klopt. In 2018 heb ik voor een andere partij op de lijst gestaan, maar ik ben erachter gekomen dat wat er in de gemeente gebeurt mij meer aanspreekt, dan wat er landelijk gebeurd. Daarom heb ik besloten de overstap te maken naar Gemeentebelangen Noordenveld. Om me strek te maken voor de gemeente Noordenveld.

Lees verder

1  mei 2023 | Een jaar onderweg

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft wethouders Jos Darwinkel over zijn eerste jaar wethouderschap.

De gemeenteraadsverkiezingen liggen alweer meer dan een jaar achter ons. In mei daaropvolgend ben ik namens Gemeentebelangen aan de slag gegaan als wethouder. Het was best spannend om aan deze nieuwe klus te beginnen. Je geeft toch je eigen leuke baan op en het nieuwe publieke handelen ligt onder een vergrootglas.

Na twee periodes als raadslid dacht ik een aardig beeld te hebben hoe een werkweek als collegelid eruitziet. Maar het is nog veel diverser dan ik van tevoren dacht. Geen dag is hetzelfde en telkens als je denkt een oplossing te hebben gevonden voor een probleem, gebeurt er toch weer wat waardoor je weer moet bijsturen. Als ik het raadslidmaatschap en het wethouderschap voor mezelf vergelijk in voetbaltermen, ben ik als wethouder meer een mid-mid die het spel moet maken. Als raadslid was ik voor mijn gevoel meer de laatste man die het voorstel wel of niet doorliet. En hoewel ik het als voetballer vooral moest hebben van sterke spitsen uitschakelen en dan de bal inleveren bij mijn medespelers, vind ik het op dit speelveld erg leuk om met creativiteit doorbraken in complexe dossiers proberen te forceren. Maar waar ben je dan elke dag mee bezig is een veelgestelde vraag. En is het wethouderschap een fulltime baan?

Lees verder

1  april 2023 | Activiteiten door en voor elkaar

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft raadslid Richard Veurman over de vele en diverse activiteiten in, voor en door Noordenveld.

In de afgelopen maanden hebben er gelukkig veel activiteiten en evenementen plaatsgevonden in onze gemeente, die na een periode van ruim 2 jaar – we weten allemaal waarom – weer doorgang hebben kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan alle toneelvoorstellingen waar we ons mee hebben kunnen vermaken. Van Altena tot Nieuw Roden, van Roderwolde tot Peize: lange rijen wachtenden tijdens de kaartverkoop van de verschillende verenigingen en tijdens de avonden zelf werd er weer gelachen als nooit tevoren.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we deze momenten weer hebben kunnen beleven met elkaar, maar de Corona-periode heeft ons doen beseffen dat alles helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ook van de organisaties en andere direct betrokken vraagt het soms veel om de draad weer op te pakken. Want na een aantal jaren van stilstand en vrijwel niets kunnen organiseren, gaat men er weer voor de volle 100% voor. En dit is wat mij betreft noemenswaardig en iets waar we ons met elkaar bewust van moeten zijn.

Lees verder

1  maart 2023 | Dieverdaotsie of Overlast?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft raadslid Rik van der Es over het dilemma dieverdaotsie of overlast.  

‘Dan moet je maar in een hutje op de hei gaan wonen’ is veel gehoorde reactie als iemand klaagt over overlast. Maar er is een klein probleempje, spoiler alert: Je mag in Nederland helemaal niet in een hutje op de hei gaan wonen. Die natuurgebieden worden beschermd. Bovendien, als iedereen die overlast ervaart daadwerkelijk op de hei gaat wonen, hebben we geen hei meer. En ook al is het vaak spreekwoordelijk bedoelt, ook dan is de kans niet heel erg groot dat je plek in Nederland kan bemachtigen waar je in afzondering en in alle rust kunt leven.

15 miljoen mensen

Op de basisschool leerde ik dat Nederland een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. We zongen destijds vrolijk mee met ‘15 miljoen mensen’ van Fluitsma & Van Tijn. Inmiddels kunnen we er bijna 18 miljoen van maken. Een stijging van 20%. En dat terwijl Nederland er qua oppervlakte niet groter op is geworden. Of ik moet de aanleg van een tweede Flevopolder compleet gemist hebben…

Lees verder

1  februari 2023 | De jeugd heeft de toekomst

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft wethouder Kirsten Ipema over haar nieuwe portefeuille onderwijs. 

Als ik dit schrijf, eind januari 2023, is het nieuwe jaar alweer een aardig eind op streek. We hebben een roerig jaar afgesloten, waarin de ene ‘crisis’ de andere leek op te volgen, maar ook jaar waarin we met een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college aan de slag konden met ons programma ‘Samen bouwen aan Noordenveld”. Voor mij is dit de tweede periode als wethouder en, eerlijk gezegd, het was best even wennen. In de eerste plaats natuurlijk met nieuwe, jonge collega’s die met hun frisse blik op de zaken een heel nieuwe dynamiek in het college brengen. Maar ook omdat ik een paar nieuwe portefeuilles onder mijn hoede heb gekregen.

Zo mag ik me nu bezighouden met natuur en landbouw. Vorig jaar speelde er natuurlijk al veel op dit vlak, maar dat de stikstofcrisis in het afgelopen jaar zo hevig zou worden, hadden we niet kunnen voorspellen – en ons niet kunnen voorstellen.

Ik wil het in deze blog graag hebben over een andere nieuwe portefeuille voor mij, namelijk onderwijs. Ook daar mag ik me sinds mei 2022 als wethouder mee bezighouden. En er gebeurt veel op het gebied van onderwijs!

Lees verder

1  december 2022 | Bevoorrecht

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft fractievoorzitter Rikus Koopman over hoe bevoorrecht hij is. 

Het jaar zit er bijna op. Nog 1 maand te gaan. Sinterklaas en zijn Pieten zijn in het land en dat geeft altijd extra drukte bij sommige fractieleden van Gemeentebelangen, met name bij de mij en de vicevoorzitter. Elk jaar weer leuk om blije kinderen te zien en hen een fijne tijd te bezorgen. Helaas dat de discussie rond Piet door volwassenen (!?) dusdanig gevoerd wordt dat dit met rellen gepaard moet gaan inclusief ME inzet en arrestaties. En dat bij een kinderfeest. Jammer! Zeker gezien het feit dat het kinderen niet uitmaakt hoe Piet eruit ziet; het is immers gewoon Piet!

Ik verheug me altijd op de winter. Niet zo zeer op een kwakkelwinter, nee op een echte winter met sneeuw en ijs, natuurijs wel te verstaan. Helaas is dat niet ieder jaar in Nederland het geval, dus is het enige alternatief de sneeuw op te zoeken. Schaatsen op een kunstijsbaan, wat ik vroeger best veel deed, is niet meer aan mij besteed. Ook verre tochten schaatsen op natuurijs is na 4 januari 1997 en een rondje Friesland niet meer aan mij besteed. Op het hoogtepunt moet je stoppen toch? Skiën vind ik nog steeds een fantastische bezigheid. Overdag heerlijk van de bergen af glijden, na de laatste afdeling een biertje drinken, douchen, eten, nog even op de bank hangen en naar bed. Voor mij dé manier om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik bevoorrecht ben om dit te kunnen doen.

Lees verder

1  november 2022 | Nu bouwen om leefbaarheid te houden

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand is het de beurt aan het jongste raadslid van de Noordenveldse raad, Casper Colenbrander. In zijn blog legt hij uit waarom woningbouw zo belangrijk is voor Noordenveld.

Op dit moment zijn we druk bezig met de behandeling van de begroting voor 2023. Eén van de voorstellen is om structureel 680.000 euro per jaar vrij te maken voor een nieuw woningbouwteam. We hebben simpelweg onder andere meer bouwkundigen en projectleiders nodig dan dat we nu in huis hebben. Dit woningbouwteam is noodzakelijk om onze ambitie voor 800-1000 extra woning voor 2040 te bouwen. Maar waarom zijn we ook alweer zo ambitieus met woningbouw?

De afgelopen twintig jaar werd Noordenveld consistent gelabeld als krimpgemeente, maar na een ‘dieptepunt’ in 2010 is het aantal inwoners alweer aan het groeien. Tegelijkertijd vergrijst onze gemeente nog steeds en hebben we dus meer seniorenwoningen nodig. Met seniorenwoningen sla je twee vliegen in één klap, want er komt ook weer huis vrij voor bijvoorbeeld jonge gezinnen.

Ook landelijke ontwikkelingen spelen mee. Men dacht lange tijd dat Nederland qua woningbouw af was. Maar door gestage bevolkingsgroei en steeds meer kleine huishoudens, is de vraag voor woningen juist sterk toegenomen. Hierdoor zitten we nu met een tekort aan woningen en daarom gaan we veel bouwen.

Lees verder

1  oktober 2022 | Woonvisie of wooncrisis?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand is het de beurt aan raadslid Jan ten Hoor. Hij is van mening dat de wooncricis opgelost kan worden met een flexibele woonvisie. 

We staan als raadsleden aan de vooravond van het bespreken en besluiten over de herziene Woonvisie van Noordenveld voor 2023 en verder. Iedere gemeente is wettelijk verplicht een actuele woonvisie te hebben, de huidige loopt dit jaar af, dus moeten we weer aan de bak.

Hoe anders is de woningmarkt nu ten opzichte van 5 jaar geleden; niet te vergelijken. De huidige woonvisie ging bijvoorbeeld nog uit van beperkte groei van het aantal inwoners en een zekere demografische ontwikkeling. Bovendien werd op langere termijn voorzien in een afnemend inwonertal van onze gemeente. Met de instroom van buiten onze landsgrenzen, de Corona crisis, de oorlog op het Europese continent en de sterke ontwikkeling van meer één en tweepersoons huishoudens is dit beeld compleet gewijzigd. Bovendien is de (toenemende)vraag van met name jonge gezinnen in de stad Groningen er eentje om serieus rekening mee te houden.

Lees verder

1  september 2022 | Nieuwe rollen, nieuwe uitdagingen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Althans, normaal gesproken. Deze maand is het oud-raadslid en sinds april, voorzitter van de kiesvereniging Gemeentebelangen Noordenveld, Jeroen Kruims. Hij beschrijft zijn nieuwe rol!

De blog van Gemeentebelangen Noordenveld die regelmatig uitkomt, begint standaard met de inleiding: “Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt.” Maar dit keer even niet. De raadsleden en wethouders zijn na het reces weer aan het opstarten met de politieke carrousel en er voegt even een bestuurslid in (op eigen verzoek overigens). Ik schrijf dit stukje dus in een andere hoedanigheid dan voorheen. In het voorjaar heeft de ALV er mee ingestemd dat ik als voorzitter van Gemeentebelangen Noordenveld mag optreden. Een mooie functie waarmee ik vanuit mijn betrokkenheid bij Gemeentebelangen er mede de schouders onder kan zetten.

Van raadslid naar voorzitter is wel even terugschakelen, moet ik zeggen. Maar van de beslissing ruim een jaar geleden om een stapje terug te doen heb ik qua tijdsbesteding geen spijt. De politiek van Noordenveld mis ik (stiekem) wel een beetje. Dus als ik tijd heb, volg ik het vanaf de zijlijn. De eerste keer weer op de publieke tribune was wel onwennig, maar gelukkig waren daar de mensen van de harde kern van Gemeentebelangen, wat de discussie op de tribune soms net zo levendig maakt als in het midden.

Lees verder

1  juli 2022 | Een mooie mix

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Ryanne Meijer schrijft deze maand over een mooie mix. Een mooie mix in de campagnecommissie, een mooie mix in de verschillende bijeenkomsten en een mooie mix in ervaring van de raadsleden van Gemeentebelangen. Al had daar op andere vlakken nog wel een betere mix in mogen zitten… 

Dag allemaal,

Aan mij de eer om het laatste blog te schrijven, voordat de Raad met zomerreces gaat. Op woensdag 13 juli staat de laatste besluitvormende vergadering gepland en op maandag 29 augustus gaan we weer “los” met de eerste informatiesessie. Eerlijk gezegd kijk ik er wel naar uit om even een tijdje geen vergaderingen of bijeenkomsten te hebben, want jeetje…. Druk was het zeker!

Afgelopen maart hebben we, zoals jullie weten, mooie resultaten behaald en hebben we met onze fractie nu 10 zetels in de Raad. Ik ben er trots op dat ik weer met voorkeursstemmen in de Raad mag plaatsnemen. Vorige periode zat ik met 8 mannen namens Gemeentebelangen in de Raad, nu met 9. Dat vind ik wel een punt van aandacht voor de volgende verkiezingen. Hoewel het natuurlijk in de eerste plaats gaat over de competenties en kwaliteiten die je als raadslid meebrengt, zou het in mijn ogen waardevol zijn om een betere man/vrouw verdeling in de fractie te hebben. Een mooie uitdaging voor de kieslijstcommissie voor de volgende verkiezingen!

Een verkiezingsjaar is anders dan andere jaren. Dat betekende voor mij dat ik in aanloop naar de verkiezingen naast het reguliere raadswerk bezig ben geweest met de campagne. We hebben als campagnecommissie een mooie campagne weten neer te zetten met een zetel winst als resultaat. Uiteraard is dit niet alleen te danken aan de campagnecommissie, maar aan de inzet van ons allen. Ik kijk met veel voldoening terug op die periode.

Lees verder

1  juni 2022 | Hans Strik stelt zich voor

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze stelt nieuwbakken raadslid Hans Strik zich voor en geeft hij aan waar hij zich voor gaat inzetten. 

Hallo allemaal,

Dit is voor mij de eerste keer dat ik een blog mag schrijven voor jullie, dit als net beëdigd raadslid. Zoals jullie wellicht weten stond ik op plek 10 voor de verkiezingen en was maar de vraag of wij als Gemeentebelangen zoveel zetels zouden gaan halen. Daarbij was de concurrentie natuurlijk ook groot binnen onze eigen kieslijst. We hebben het op weg naar de verkiezingen druk gehad met flyeren, en filmpjes maken. Via deze weg wil ik de campagne commissie dan ook hartelijk dankzeggen voor de professionele opzet en uitstraling van onze gehele campagne. Dit heeft zeker bijgedragen aan dit geweldig resultaat van 10 zetels. De beëdiging tot raadslid was een leuke ervaring en zag dat iedereen wat onwennig was en het ook wel spannend vond, met name de nieuwelingen.

Privé situatie

Voor wat mijzelf betreft, gaat er natuurlijk ook veel veranderen in mijn privé situatie, er gaat zoals ik al wel wist veel tijd zitten in het invullen van deze mooie taak en dat wist mijn vrouw Tiny ook. Ik ben nu bijna 38 jaar getrouwd en zij weet ook wel als ik ergens voor ga dan ga ik daar ook echt voor. Ik heb wat dat betreft haar onvoorwaardelijke steun. Na bijna 33 jaar in Limburg gewoond te hebben, vonden wij het fijn om weer terug te keren naar de mooie gemeente Noordenveld (Norg). Dit was in het begin heel erg wennen omdat wij het leven in een grote stad zoals Maastricht gewend waren. En dan terug naar het relatief rustige plaatsje Norg. Ik ben mij bezig gaan houden met de sport in Norg daar werd ik al snel voorzitter van de jeugd van de voetbalclub GOMOS en penningmeester van de Verkeersgroep Norg. Daarnaast heb ik mij beziggehouden met het opzetten van beweegdorp Norg vanuit GOMOS en ik mag zeggen dat ik gezamenlijk met de mensen van diverse sportclubs het tot nu toe tot een groot succes hebben gemaakt. Wat mij in deze periode opgevallen is dat er zoveel verschillende sportverenigingen zijn. Maar als ik toch een kritische noot mag plaatsen, zie je dat er steeds minder vrijwilligers te krijgen zijn voor de diverse sportclubs en dat baart mij zorgen.

Lees verder

1  mei 2022 | Optimist, Realist of Pessimist?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer vraagt raadslid Armein Sikkenga zich af of hij een pessimist, realist of een optimist is?

Het is voorjaar, de natuur wordt wakker. Bomen en struiken worden weer groen, bloemen gaan bloeien, vogels zijn actief en langzaamaan vullen de terrassen zich. Mooi, ik houd ervan. Echter vandaag (25 april 2022) is een koude dag. Er staat een frisse wind, af en toe valt er een drup en de thermometer geeft 8 graden aan…. Mooi ***, want de kachel zal zo wel aanslaan en met de huidige gasprijzen… Afijn, ik trek er maar een dikke trui bij aan en bedenk me dat het misschien wel een goed moment is om met jullie terug te kijken naar de afgelopen periode.

De realist?

De wereld is onrustig. Poetin die Oekraïne aanvalt… Hoe heeft het zover kunnen komen? Niet meer veilig zijn in je eigen land, eigen dorp, eigen huis…. In- en intriest. De bereidheid om te helpen is enorm. Er zijn allerlei acties gaande, dit allemaal om iets te kunnen doen voor deze mensen. Heel goed, het is in ieder geval iets, maar uiteindelijk wens je iedereen een veilig thuis. Gevolgen voor ons heeft het ook. Een direct gevolg voor ons zijn de hoge gasprijzen, ik weet dat dit in geen verhouding staat tot het leed de Oekraïense bevolking wordt aangedaan, maar dit is ook zorgelijk. Waar een jaar geleden een kuub gas nog € 0,86 kostte, is dit nu €2,65. Voor de snelle rekenaars, ja dit is 3 keer zoveel. Men gaat hierdoor in de problemen komen, want naast je energierekening zijn het bijvoorbeeld ook de boodschappen en de benzineprijzen die omhoog zijn geschoten. Ik voorzie hier echt een probleem. Niet alleen voor het individu, maar ook voor bedrijven, musea en de horeca. Men kan het straks niet meer betalen en ik merk om mij heen dat men zich zorgen maakt. En terecht! Ik probeer nu met een realistische blik (en dus niet de pessimistische?), te kijken. Uiteindelijk betaalt een ieder de rekening, maar ik ben bang dat na 2 jaar Corona niet iedereen dit meer kan…..

Lees verder

1  april 2022 | De Kracht van verenigen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Kersvers raadslid Sander Renkema schrijft zijn eerste blog en roemt de kracht van verenigen. 

Hallo Lezer! Leuk dat je de tijd neemt mijn eerste BLOG namens gemeentebelangen te lezen. Althans je bent er aan begonnen.. nu kijken of je het einde haalt… ik zal proberen het een beetje kort en bondig te houden.

Het is op het moment van schrijven woensdagmiddag 30 maart en laat ik beginnen met te zeggen dat ik het een eer vind vanavond geïnstalleerd te gaan worden als gemeenteraadslid voor kiesvereniging Gemeentebelangen Noordenveld. Ik was de afgelopen periode onderdeel van de campagnecommissie en ben (samen met het campagneteam en veel andere Gemeentebelangers!) de afgelopen periode druk bezig geweest met de verkiezingen. Veel sparren en discussiëren over onze online strategie, de fysieke acties, het flyeren en bijvoorbeeld ook de video’s die we hebben gemaakt. Wat was het leuk en gaaf om te doen en wat zijn we blij met het resultaat! 10 zetels de komende 4 jaren en dat maakt ons wederom de grootste partij. Mooi dat de inwoners van Noordenveld wederom met velen voor ons hebben gekozen! Een super fijne uitgangspositie natuurlijk voor de onderhandelingen en het vormen van een coalitie. Een grote verantwoordelijkheid ook, want de grootste partij is natuurlijk als eerste aan zet. Kirsten, Jos en Rikus zijn namens ons al volop in gesprek met de andere fracties. Ik heb het volste vertrouwen in een zuiver proces en prima uitkomst voor de komende raadsperiode.

Lees verder

1  maart 2022 | Noordenveld bij landelijke top

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur schrijft gemeenteraadslid Jos Darwinkel over, hoe kan het ook anders, de verkiezingen. 

Gevraagd om een blog te schrijven een paar weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Waar schrijf je dan over? Natuurlijk, we kunnen er niet omheen. Alle politieke partijen van Noordenveld bereiden zich voor op de verkiezingsdebatten en georganiseerde gesprekken met inwoners in aanloop van 14, 15 en 16 maart. Er staan minder debatten op stapel dan tijdens andere verkiezingen. Persoonlijk vind ik dit jammer want juist in de verdiepende gesprekken komen de verschillen in politiek Noordenveld tot uiting. En dan valt er wat te kiezen. Als je de zeven verschillende verkiezingsprogramma’s goed bekijkt zie je dat er vooral veel overeenkomsten zijn. Noord-Drenthe en specifiek Noordenveld hoort bij de top van de Nederlandse gemeenten. Het wonen, de veiligheid, het hoge voorzieningenniveau van cultuur en sport en de natuur worden geroemd. De basistaken zoals het ophalen van het vuilnis, het uitgeven van de rijbewijzen en het verlenen van lokale en kwalitatieve zorg is goed op orde. Eigenlijk kun je stellen dat het gewoon heel goed gaat in onze gemeente. Het is daarom ook niet zo gek dat er geen grote twistpunten in de programma’s naar voren komen.

Afgelopen donderdagavond werd dit beeld bevestigd tijdens het eerste verkiezingsdebat in De Brinkhof over Norg en de kleinere kernen van de oude gemeente Norg. Een grens die sinds de gemeentelijke fusie van 1998 al niet meer geldt. Woningbouw, sport en het dorpsplan waren de centrale thema’s. Naast onze lijsttrekker Kirsten Ipema, mochten Rikus Koopman en ik ook aan de bak. Namens Gemeentebelangen hebben we onze belangrijkste punten ingebracht:

  • meer woningen voor starters en ook senioren om de doorstroming in de woningmarkt op gang te brengen
  • soepelere afhandeling vergunningsaanvragen van inwoners en ondernemers
  • ruimhartige compensatie en ondersteuning bij schade van de gasopslag Langelo
  • de jeugd een stem geven in gemeentelijke projecten
  • het dorpenfonds verlengen om eigen initiatieven van buurten en kleine kernen te financieren.

Lees verder

1  februari 2022 | Harde werkers

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Raadslid Richard Veurman schrijft deze maand over het vele werk wat de Gemeentebelangers de afgelopen vier jaar hebben verzet en er nog te wachten staat. 

We zijn bijna aan het einde van de raadsperiode 2018-2022 en dan ben je al snel geneigd om terug te blikken. Wat hebben we als Gemeentebelangen weten te bereiken? Hoe is de samenwerking verlopen? En wat zijn de hoogte- en dieptepunten?

In ons verkiezingsprogramma, waar de afgelopen maanden hard aan is gewerkt onder aanvoering van Kirsten Ipema en Rikus Koopman, staat een overzicht met voorbeelden van wat we allemaal hebben bereikt de afgelopen jaren. Een aardig rijtje, zeker als je nagaat dat we vier jaar geleden een ambitieus programma hebben neergelegd en vrij snel daarna te maken kregen met (financiële) tegenvallers.

Voor de komende periode liggen er voldoende uitdagingen, maar moeten we tegelijkertijd concluderen dat we noodgedwongen iets minder ambitieus kunnen zijn. De tijd dat het geld tegen de plinten omhoog klotste, is voorlopig even uit zicht geraakt. Op financieel gebied zitten we in een onzekere tijd en dat vraagt om gewogen keuzes te maken.

We willen als Gemeentebelangen het voorzieningenniveau in stand houden, zonder dat onze inwoners en ondernemers hierdoor een forse lastenverzwaring tegemoet kunnen zien. Tegelijkertijd willen we initiatieven vanuit onze dorpen blijven ondersteunen, want er is gebleken dat onze inwoners vaak met goed ideeën komen waar de gemeente een rol in kan spelen. Het dorpenfonds, welke vier jaar geleden op ons initiatief in het leven is geroepen, is hier een goed voorbeeld van.

Lees verder

1  december 2021 | Afstand

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Kersvers lijsttrekker van Gemeentebelangen Noordenveld en wethouder Kirsten Ipema schrijft deze maand over Afstand. Afstand tot elkaar en tussen politiek en inwoner. Hoe blijven we naast elkaar staan en niet tegenover elkaar? 

Corona blijft ons leven beheersen. De schrijnende verhalen over volle IC’s en uitstel van operaties en behandelingen houden ons allemaal bezig. Maar ook de sociale en economische gevolgen van – alweer – een gedeeltelijke lockdown. Het vooruitzicht op opnieuw een eenzame kerst voor velen en voor anderen misschien nog wekenlang thuiswerken, al dan niet samen met kinderen die thuisonderwijs krijgen, valt veel mensen zwaar. Vooral omdat er niet echt uitzicht is op het einde van de situatie. Moeten we leren leven met Corona en vergelijkbare virussen? En hoe zorgen we dan dat de zorg overeind blijft, zonder dat we telkens met beperking van onze vrijheden te maken krijgen?

Doordat een duidelijk perspectief ontbreekt, neemt de onrust in de samenleving toe. Mensen laten hun stem horen in demonstraties die uitmonden in een grimmige sfeer en zelfs tot rellen en plunderingen. Ongekend in een land als Nederland en gelukkig blijven dit soort escalaties ons in Noordenveld bespaard. Maar ook hier is er natuurlijk onvrede. Over te strenge maatregelen, over te weinig maatregelen en over de tweedeling tussen groepen mensen. Vooral tussen gevaccineerden en ongevaccineerden neemt de afstand toe. Maar zelfs ook tussen mensen die begrip hebben voor (on)gevaccineerden en mensen die dat niet hebben. Naast de schrijnende staat van ons zorgstelsel is het vooral deze tweedeling waarover ik me zorgen maak. Want hoe gaan we uiteindelijk verder samenleven? En wat zegt dit over de manier waarop we andere crises te lijf gaan, zoals de klimaatcrisis die zich steeds nadrukkelijker aandient?

Lees verder

1  november 2021 | In de tussentijd

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Het langstzittende raadslid Hendrik Smeenge schrijft deze maand over de politieke issues dit in de tussentijd spelen.

Het is deze keer aan mij om een stukje te schrijven voor het blog van Gemeentebelangen. Dan komt de vraag bij mij op waar het over zou moeten gaan. In de afgelopen 2 jaar, ten tijde van de Coronapandemie, zijn er eigenlijk veel zaken waar ik over zou kunnen schrijven. De Coronapandemie heeft veel veranderd in onze dagelijkse zaken. De afstand tot elkaar is letterlijk en figuurlijk erg vergroot. Communicatie en participatie heeft veel beperkingen met zich meegebracht, zowel in privésfeer als zakelijk en ook als raadslid. Het verenigingsleven, het fysiek netwerken en het elkaar ontmoeten heeft nu 1,5 jaar stilgelegen. De afgelopen maanden hebben de draad van het fysiek vergaderen en ontmoeten weer opgepakt, maar het is even afwachten wat er gebeurt nu de besmettingen weer snel oplopen en de zorg weer zwaarder wordt belast.

In de tussentijd zitten we ook nog met een stikstofcrisis waar het langzamerhand meer over het zwarte pieten gaat dan dat men de problemen op gaat lossen. Ik ben van mening dat dit probleem best oplosbaar is, maar dan moeten we er als samenleving met elkaar voor staan.

Vergunningsprocedures

Tevens zal duidelijk moeten zijn wat eenieder moet doen met vergunningsprocedures. Afgegeven vergunningen die uiteindelijk standhouden bij het hoogste rechtsorgaan. En we zullen meer van de rekenmodellen af moeten en overschakelen naar een systeem van meten en monitoren met duidelijk vastgestelde waarden waar men aan moet voldoen. Zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn en kunnen investeren met een waarborg dat de investeringen in een bepaalde afschrijvingstermijn terug is te verdienen.

Lees verder

1  oktober 2021 | Politiek en Rodermarkt

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand staalt raadslid Armein Sikkenga stil bij het vertrek van wethouder Henk Kosters na de gemeenteraadsverkiezingen in maart en, hoe kan het ook anders, bij de Rodermarkt! 

De maand september staat voor vele Rôners altijd in het teken van de Rodermarkt. Ook dit jaar was dat niet anders. Voor ons als Gemeentebelangers begon deze echter met de mededeling van wethouder Kosters dat hij na de verkiezingen in maart 2022 stopt als wethouder. Voor Gemeentebelangen een enorm gemis. De kennis, inzet en energie die de heer Kosters in het wethouderschap heeft gestoken is noemenswaardig en verdient niets dan lof. Tevens heeft hij een ieder binnen Gemeentebelangen, mij in ieder geval, veel geleerd. Dank daarvoor! Uiteraard nemen we nu nog geen afscheid, want het komende halfjaar is er nog genoeg te doen.

Wat speelt er?

De politieke agenda is tijdens de Rodermarkt vrij leeg. Echter daaromheen wordt er niet stilgezeten. Zo is Gemeentebelangen bezig met een heuse dorpentoer. Bij deze dorpentoer, waar vóór alle beperkingen al mee was gestart, gaan we in gesprek met de inwoners over wat er leeft, wat er speelt en hoe zij de toekomst voor zich zien. Dit levert hele leuke en nuttige gesprekken op. Participatie op z’n best zou ik zo zeggen! Zo zijn de afgelopen weken Norg en Nietap bezocht en is er aankomende week een bijeenkomst in Roderwolde. Tevens zijn er komende weken bijeenkomsten van ‘politiek actief’. Leuk om eens een kijkje achter de schermen te nemen bij de lokale politiek! Of misschien wil je wel meer? Kom dan eens langs bij de fractie- of raadsvergaderingen. Deze zijn nu gelukkig weer fysiek, iets waar de gehele raad lang naar heeft uitgekeken! Iets waar we ook naar uitkeken was ….de Rodermarkt!

Lees verder

1  september 2021 | Een proces op zich

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid Ryanne Meijer over processen. Zowel privé als in de raad. 

Dag allemaal,

Het is alweer een jaar geleden dat ik het blog mocht schrijven voor de nieuwsbrief van Gemeentebelangen Noordenveld. Een blog schrijven, is een proces op zich. Voordat ik in de pen klim, heb ik al een aantal dagen nagedacht over wat ik wil gaan schrijven. Ook heb ik mijn blog van vorig jaar teruggelezen. Vorig jaar was ik net terug van vakantie en bezig weer ritme te krijgen in mijn werk, mijn bezigheden als raadslid, school en sportactiviteiten van de kinderen. Ook dit jaar staat deze periode voor mij in het teken van ritme en balans vinden, maar wel op een andere manier dan vorig jaar vanwege veranderde persoonlijke omstandigheden. Afgelopen voorjaar hebben mijn (inmiddels ex-) man en ik besloten uit elkaar te gaan. Ik ben trots op hoe we samen alles geregeld hebben en hoe we momenteel ons pad vinden in het co-ouderschap. Co-ouderschap betekent in ons geval week op, week af. De ene week zijn de kinderen bij mij en de andere week bij hun vader. Als ouder wil je je kinderen de liefde en aandacht geven die ze verdienen en dat betekent onder andere nieuwe routines ontwikkelen en keuzes maken. Gelukkig kan ik mijn werktijden grotendeels zelf indelen en heb ik dat goed weten te regelen. De komende periode zal ik daar als raadslid ook mijn pad in moeten vinden. Ik wil er vanzelfsprekend zijn voor mijn kinderen, maar ook mijn verantwoordelijkheden als raadslid nakomen. Gelukkig hebben we een grote fractie, waardoor we de werkzaamheden onderling kunnen verdelen. Daarnaast heb ik hele lieve ouders, die me steunen en helpen. Daardoor heb ik het volle vertrouwen dat ik ook hierin mijn pad wel zal vinden.

Lees verder

1  juli 2021 | Maak je niet zo dik!

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft raadslid Jarco Westerhof over je grootste rijkdom, namelijk je gezondheid.

De COVID-19 pandemie is bijna voorbij. Gelukkig maar, want iedereen verlangt naar het oude leven en onderzoek toont aan dat 42 % van de Nederlanders 5,6 kilo is aangekomen. En daar wil ik het graag over hebben. Want na de Covid pandemie staat ons de volgende crisis te wachten, genaamd de gezondheidscrisis. En dat bevestigen de cijfers maar weer. Want we worden in ons land steeds dikker, ook in Noordenveld. Ruim de helft van de Noordenvelders is te zwaar en 13% heeft ernstig overgewicht.  Een zorgelijke ontwikkeling, want het vergroot het risico op chronische ziekten en  verlaagd de kwaliteit van leven. En daarnaast rijzen de zorgkosten de pan uit.

We moeten zuinig zijn op ons lichaam

We moeten ons beseffen dat we maar èèn lichaam hebben in ons leven. Het is niet zoals een auto die je kan inruilen als deze defect is. Tijdens mijn werk als fysiotherapeut zie ik dagelijks hoe veel impact een slechte leefstijl kan hebben op het lichaam. Natuurlijk spelen er soms  factoren buiten de macht van een persoon om, maar vaak zit het in ons gedrag. Het zou goed zijn als we bewuster keuzes gaan maken voor onze gezondheid, maar helaas blijkt dat in de praktijk niet zo gemakkelijk. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker. Overal waar je komt krijg je prikkels van ongezond voedsel en heb je geen zin om te koken, dan staat er binnen een half uur de pizzakoerier op de stoep. Daarnaast speelt de financiële kwestie soms ook een rol. Gezond eten is vaak duurder, waarbij de regering ook nog is de BTW op groenten en fruit heeft verhoogd, onbegrijpelijk!

Lees verder

1  juni 2021 | Wat is waar?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer vraagt wethouder Kirsten Ipema zich af wat waar is.

Veenhuizen is regelmatig onderwerp van gesprek in politiek Noordenveld. Over de erfgoedstatus ervan, de sluiting van de gevangenissen, het unieke gebied of de positie van ondernemers. In de laatste jaren ook vooral de rol van Rijksvastgoed, de eigenaar van de vele panden, voornamelijk van de leegstaande. Blij ben ik in ieder geval, als portefeuillehouder van Gemeentebelangen Noordenveld, dat de kogel nu door de kerk is, Rijksvastgoed gaat verkopen! De laatste jaren kon er niets tot weinig gebeuren omdat het rijk geen risico’s meer wilde nemen, tot frustratie van velen.

Ook de uitspraak van het huidige kabinet om de huidige 2 gevangenissen geheel te renoveren is heel goed nieuws geweest voor ons als gemeente en natuurlijk in het bijzonder voor Veenhuizen; de werkgelegenheid van vele honderden banen is voor langere tijd gegarandeerd. Er ligt dus een zekere basis voor de toekomst van het dorp, daar mogen we op anticiperen, we kunnen daar plannen op baseren.

Het is bijzonder en tegelijk heel erg waardevol dat we een kern als Veenhuizen binnen onze gemeentegrenzen hebben. Geeft ook veel kopzorgen, maar gelukkig heeft Den Haag ons de afgelopen jaren met tientallen miljoenen geholpen om deze historische plek voor Nederland te behouden en tegelijkertijd leefbaar te houden. En zeg nu zelf…als je er doorheen loopt of fiets, het voelt bijzonder. 

Lees verder

1  mei 2021 | Veenhuizen en z’n nieuwe eigenaren

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid en voorzitter van de gemeenteraad van Noordenveld Jan ten Hoor over de prachtige kansen die er in Veenhuizen liggen.

Veenhuizen is regelmatig onderwerp van gesprek in politiek Noordenveld. Over de erfgoedstatus ervan, de sluiting van de gevangenissen, het unieke gebied of de positie van ondernemers. In de laatste jaren ook vooral de rol van Rijksvastgoed, de eigenaar van de vele panden, voornamelijk van de leegstaande. Blij ben ik in ieder geval, als portefeuillehouder van Gemeentebelangen Noordenveld, dat de kogel nu door de kerk is, Rijksvastgoed gaat verkopen! De laatste jaren kon er niets tot weinig gebeuren omdat het rijk geen risico’s meer wilde nemen, tot frustratie van velen.

Ook de uitspraak van het huidige kabinet om de huidige 2 gevangenissen geheel te renoveren is heel goed nieuws geweest voor ons als gemeente en natuurlijk in het bijzonder voor Veenhuizen; de werkgelegenheid van vele honderden banen is voor langere tijd gegarandeerd. Er ligt dus een zekere basis voor de toekomst van het dorp, daar mogen we op anticiperen, we kunnen daar plannen op baseren.

Het is bijzonder en tegelijk heel erg waardevol dat we een kern als Veenhuizen binnen onze gemeentegrenzen hebben. Geeft ook veel kopzorgen, maar gelukkig heeft Den Haag ons de afgelopen jaren met tientallen miljoenen geholpen om deze historische plek voor Nederland te behouden en tegelijkertijd leefbaar te houden. En zeg nu zelf…als je er doorheen loopt of fiets, het voelt bijzonder. 

Lees verder

1  april 2021 | Tegenstellingen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelanger Jeroen Kruims over tegenstellingen.

In tegenstelling tot de laatste blog van Jos Darwinkel over de mooie winterse taferelen in onze gemeente, zit ik op moment van schrijven vanaf de eettafel naar troosteloos weer te kijken en maak ik tussen de buien door nog snel even een ronde met de hond. Maart roert zijn staart zullen we maar zeggen. In het weekend viel de hagel nog uit de hemel en voor de dinsdag daarop werd een zomerse dag aangekondigd met 20 graden Celsius op de thermometer. Het lijkt wel of de verschillen steeds groter worden.

En dat is ook de zorg waar ik deze blog aan wil wijden. Ik merk dat we in Nederland steeds vaker in tegenstellingen denken. Het is zwart of het is wit. Het is wij en zij. Het zogenaamde polderen raakt in Nederland steeds verder naar de achtergrond. Jammer genoeg schieten we in Nederland snel in de aanval. We vinden overal wat van en hebben al snel onze mening klaar. Zonder daarbij eerst het verhaal van de ander te horen. De voorbeelden en onderwerpen zijn legio. De samenleving verhardt. Het zal u niet onbekend voorkomen.

U zou denken dat het in tegenstelling tot Nederland in Noordenveld wel werkt met polderen. Nou, ook hier hebben we verschillende meningen (gelukkig). Echter merk ik dat hier de discussie nog wel gezocht wordt. Maar ook die discussie verhardt. Mensen blijven hangen in hun “stellingen” en hebben minder oog voor de mening van de ander. Van raadsleden wordt dan verwacht om als een soort scheidsrechter een oordeel te vellen. Hierbij luisteren we als raadsleden naar beide partijen en vormen hierop ons oordeel in de raadsvergaderingen.

Participatie

Om een zo compleet beeld te vormen van de meningen die er leven over een onderwerp, wordt in Noordenveld vaak participatie gezocht, zoals in veel andere gemeenten. Participatie betekent actieve deelname. Iedereen die wil mag meepraten. In Coronatijd is dat niet altijd makkelijk. Maar een goed voorbeeld werd vorige week gegeven. Voor Roden Zuid werd door de gemeenteraad het gesprek met de inwoners georganiseerd via de digitale snelweg. Met goede discussies als resultaat, ondanks de tegenstellingen. Participatie betekent overigens niet dat iedereen zijn gelijk kan krijgen. Nee helaas; als we iedereen gelukkig zouden kunnen maken, dan was het een stuk makkelijker.

Lees verder

1  maart 2021 | Russische Taferelen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelanger Jos Darwinkel over Russische taferelen. 

Opstappen bij de molen in Roderwolde via het Peizerdiep naar het Leekstermeer. Hoe mooi wil je het hebben, op natuurijs door Noordenveld. Oké, het ijs is wel eens beter geweest en na de eerste vijf minuten op de ijzers zakt mijn schaatsvriend bij een windwak door het ijs. Gelukkig zijn we voorbereid en is hij met een touw snel weer op het droge. Voor hem einde oefening en hij keert bibberend huiswaarts. Wij schaatsen verder tussen de rietkragen in de Onlanden door met op de achtergrond de stad. Onderweg zien we ijsvissers een snoek uit het verder bevroren water trekken, het lijken wel Russische taferelen. Nederland ervaart voor even weer het onbezorgde leven, een zeer welkome verlichting.

Nieuwe omgeving

Uiteraard is het ‘nieuwe’ werkritme ook voor ons gezin wennen geweest en eigenlijk is dit nog steeds wel het geval. Normaal gesproken stap ik op maandag- en dinsdagmorgen vroeg in de bus naar Groningen of in de auto naar Assen, om hier de trein naar Den Haag te nemen. Ik werk voor de ministeries van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en maak de verbinding tussen Noord-Nederland en Den Haag. Kortgezegd functioneert ons team als de oren en ogen voor de ministers voor dit gebied. Hiervoor hebben wij veel contact met grote bedrijven en bestuurlijk Noord-Nederland. De onderwerpen waar ik me mee bezighoud lopen uiteen; van de Lelylijn tot vogelgriep en van de Waddenzee tot waterstof.

Lees verder

1  februari 2021 | Genieten van de dingen die wél mogelijk zijn

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze is het de beurt aan fractievoorzitter Rikus Koopman. In deze moeilijke tijden probeert hij te genieten van de dingen die wél mogelijk zijn. 

Het is zondagochtend als ik, vanuit mijn werkkamer al kijkend over de esgronden die blinkend in de winterzon liggen en veel rijp aan de bomen, mijn laptop aanzet om aan het verzoek van Rik te voldoen een aantal letters aan het scherm toe te vertrouwen voor deze nieuwsbrief. In mijn hoofd nog nagenietend van een mooie uitzending gisteravond van Matthijs van Nieuwkerk’s “Matthijs gaat door” (met onder anderen Jan Terlouw en Erwin Java) en een docu over Herman Brood. Iets geheel anders dan de dagelijkse praatprogramma’s met steeds dezelfde gasten, die inmiddels de voor de hand liggende onderwerpen volledig en tot in den treure hebben uitgekauwd. 

Teveel gepraat en te weinig daden

Ik kom dan ook steeds meer tot de conclusie, dat voor het soort situaties waar we thans mee te maken hebben, ons democratisch bestel onvoldoende is toegerust. Teveel gepraat en te weinig daden. Vergelijkbaar met een brandweer die op het punt staat uit te rukken, maar eerst in praatgroepjes uiteen gaat om vervolgens op grote vellen papier, plenair te rapporteren hoe de aanpak zou kunnen zijn en dan in gezamenlijkheid deze vaststelt. Resultaat: een afgebrand huis of erger..

Lees verder

1 december 2020 | Doe het maar eens goed

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Doe het maar eens goed; daar schrijft Gemeentebelangen raadslid Richard Veurman deze keer over.

Afgelopen zondag een telefoontje van onze gewaardeerde fractiesecretaris en manusje-van-alles, Rik van der Es. ‘’Richard, ik ben nu in Peize en ben zoek naar een geschikte plek in het dorp om je op de foto te zetten, voor de blog van Gemeentebelangen. Maar er zijn zóveel mooie plekjes om uit te kiezen!’’ Tja Rik, Peize is inderdaad een mooi dorp en bovenal een erg fijne woonplek.

Horeca

We spreken af ter hoogte van de Peizer Hopbel en Bij Boon. Het is koud, maar op een beschut plekje in de stralende zon zou het goed toeven zijn op het terras. Normaal gesproken zouden we van de gelegenheid gebruik maken en een heerlijk speciaalbiertje, passend bij het jaargetij, tot ons genomen hebben. Maar helaas, om de bekende redenen zit dat er nu niet in.

Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan en het sluiten van de horeca is daar één van. Met respect neem ik de maatregelen tot mij, maar het feit dat we met 17,5 miljoen eigenwijze virologen en andere deskundigen te maken hebben, maakt het allemaal niet makkelijker. Iedereen vindt er wat van en juist dan is het van belang om de rust te bewaren als regering. Wat dat betreft heb ik bewondering voor de bewindslieden en in grote mate voor Mark Rutte, want ondanks de onrust in ons land blijft hij een premier die de rust bewaart.

.

Lees verder

1 november 2020 | Begroting

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelangen raadslid Armein Sikkenga over hoe hij zich door de begroting van 2021 worstelt.

Dag allemaal,

Deze maand aan mij de eer een column te schrijven over wat mij bezig houdt in de gemeentelijke politiek. Een leuk initiatief! Het is inmiddels herfstvakantie en werkend in het onderwijs betekent dat voor mij dan ook een weekje vrij. Althans vrij…….

255 bladzijden

Een druilerige oktoberdag. Het is nog vroeg, het regent, het stormt en als je de deur open doet waait oud herfstblad de hal in. Modderige laarzen, blubber bij de voordeur en donker. Nee, hoe mooi de herfst ook kan zijn het heeft niet mijn voorkeur. En dan komt ook nog eens de programmabegroting van de gemeente binnen ….. 255 bladzijden (ja, u leest het goed: tweehonderdvijfenvijftig bladzijden!!) met rode en zwarte cijfers, tekstuele uitleg en keuzes die gemaakt worden. Er is hard aan de totstandkoming van dit boekwerk gewerkt, compliment aan zowel college als organisatie.

Broekriem

Voor ons de taak om eens kritisch te kijken welke keuzes gemaakt zijn, welke keuzes wij graag terugzien en hoe dit uitpakt voor onze inwoners. Als volksvertegenwoordiger is laatstgenoemde misschien wel het belangrijkst. Maar hoe kun je iedereen tevreden houden? Onmogelijk blijkt. Iedereen heeft wensen, iedereen heeft hobby’s, iedereen heeft voorkeuren, iedereen heeft interesses. Elke bezuiniging doet ergens pijn en dat heb je liever niet. Kijkend naar deze programmabegroting ben ik bang dat de broekriem toch aangehaald moet worden. Zoals wethouder Kosters in de vorige nieuwsbrief al aangaf: “Gemeenten hebben het moeilijk”. Dit geldt ook zeker voor Noordenveld.

Lees verder

1 oktober 2020 | Zorgen voor morgen?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelangen wethouder Henk Kosters over zijn zorgen voor morgen.

“Volgens het schema ben jij aan de beurt” mailt Rik van der Es, ons manusje-van-alles-op-de-achtergrond. “Heb je al een leuk thema?” Goede vraag: nee dus. Waar ga ik over schrijven? Er zijn zoveel onderwerpen die mij bezighouden op dit moment! Dus na enig nadenken begin ik maar gewoon te tikken.

Thuis

Allereerst is daar natuurlijk de situatie thuis. Tineke is nog steeds herstellende van een hersenkneuzing en dat herstel verloopt grillig en duurt lang. Onlangs is ze begonnen met het revalidatie-traject in Beatrixoord. Je kunt je voorstellen dat ons dit (inmiddels al een jaar) best veel bezighoudt.

Thuiswerken

Vanwege de Corona heb ik vanaf maart tot de zomervakantie net als zoveel mensen heel veel thuisgewerkt. Mijn ervaring is tweeledig: ja je kunt best veel digitaal en op afstand doen en tegelijk heb ik vooral het echte contact gemist. En daarmee bedoel ik fysiek bij elkaar zijn en elkaar in de ogen kunnen kijken en ja ook sommige mensen even aanraken of knuffelen. Ook het informele contact is gering. Even bij iemand binnenlopen, even in de marges van de vergadering een moment van social talk of iets zakelijks regelen. Dat lukt digitaal veel en veel minder.

Ik was blij dat we in juni weer wat meer fysiek gingen vergaderen. Uiteraard met de RIVM-maatregelen. En toen heb ik ook diverse ondernemers bezocht. Natuurlijk heeft Corona invloed op veel ondernemers, organisaties en bedrijven ook al verschilt dat per branche. Ik was onder de indruk van de strijdlust, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de ondernemers! Die eigenschappen hadden en hebben we allemaal nodig. 

Lees verder

1 september 2020 | Waardevolle momenten

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelanger Ryanne Meijer-Steendam hoe zij het zomerreces heeft ervaren, weer voorzichtig opstart en over de waardevolle momenten langs de lijn van het sportveld.

Dag allemaal,

“Ryanne, denk je eraan dat het jouw beurt is om een blog te schrijven, deze maand?” Dat mailde Rik, onze fractiesecretaris mij. Ik was blij dat hij me eraan herinnerde, want net terug van vakantie, moet ik er toch altijd weer even inkomen. En omdat wij de laatste 3 weken van de schoolvakantie vrij hadden, komt ook meteen alles weer in volle vaart op je af. Na een heerlijke vakantie in Borger en een paar dagen camping in Niebert (Spanje hebben we dit jaar toch maar niet gedaan), is het “gewone” leven inmiddels weer begonnen. Manlief en ik zijn beide weer aan het werk, de kids zijn gestart op school en de sportactiviteiten zijn hervat. Ik merk dat het anders is als voor de zomer. Zoonlief gaat dit jaar voor het eerst naar de middelbare school. In plaats van dat hij samen met zijn zusje naar “de Marke” fietst, gaat hij nu de andere kant op richting “Ronerborg”. Voor hem natuurlijk een spannende periode, maar ik merk dat ik het als moeder toch ook wel even spannend vond. Inmiddels zitten de eerste 2 weken erop en heeft meneer al aardig zijn draai gevonden.

Waardevol

Behalve de verandering van school, is dat niet het enige dat anders is na de zomer. Waar de sportclubs voor de zomer nog terughoudend waren en voorzichtig startten met het hervatten van de trainingen, is het na de zomer weer volle bak. Er wordt weer meerdere keren per week getraind en de competities gaan ook weer van start. Het vergt thuis een strakke planning, om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd bij de sportclub aanwezig is, maar wat ben ik blij dat dit allemaal weer kan! Dansen via Zoom is toch minder leuk dan met elkaar in de zaal. Kijken naar de wedstrijden van je kind, is toch veel fijner dan ze aan het hek afzetten, zodat ze kunnen gaan trainen. Het gaat immers niet alleen om het sporten zelf, maar ook om de sociale contacten. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Ook al was het afgelopen zaterdag even racen om van de tennisvelden in Roden op tijd te zijn bij de voetbalwedstrijd in Peize, heb ik toch heerlijk staan kletsen langs de lijn. Voor mij zijn deze momenten als raadslid heel waardevol.

Lees verder

1 juli 2020 | Aan het hart

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft het langst zittende raadslid van de Gemeente Noordenveld, Gemeentebelanger Hendrik Smeenge over wat hem, als inwoner van een van de buitendorpen, aan het hart ligt.

Beste mensen,

Het is vandaag aan mij om blog voor Gemeentebelangen te schrijven. We zitten nog midden in de corona maatregelen en met de beperkingen om besmetting te voorkomen. Door deze maatregelen is het contact nog steeds veel minder dan normaal. We zijn nog veel aan het “thuiswerken” waar dat kan en het niet nodig is om fysiek aanwezig te zijn. Bij ons op de boerderij waren we al aan het thuiswerken. We werden er in het begin mee geconfronteerd dat bedrijven die service moesten verlenen alleen kwamen als het echt niet anders kon. Dat was wel even wennen hulp op afstand. We hebben in de bedrijfsvoering wel een aantal maatregelen moeten nemen om door deze tijd heen te komen. Maar het is tot op heden gelukt om alles onder controle te houden.

Het Dorpenfonds

Voor deze blog wil ik een item uit ons verkiezingsprogramma uitlichten. In ons verkiezingsprogramma hebben we opgenomen dat we een dorpenfonds willen vormen van 1 miljoen euro voor 4 jaar. We willen alle kleine dorpen en kernen de kans bieden om structurele verbeteringen of aanpassingen te laten doen om de leefbaarheid en de saamhorigheid te versterken. Op deze wijze bied je de inwoners van onze dorpen in 26 Noordenveld de kans om initiatieven te ontwikkelen die vanuit hun perspectief de meeste kansen bieden om de leefbaarheid te vergroten. Uiteindelijk is het ons gelukt om na de verkiezingen met onze gevormde coalitie dit verkiezingspunt te realiseren. Het doel was ook om zo weinig mogelijk voorwaarden te stellen. Dit om geen beperkingen op te werpen om iets van de grond te krijgen. Toch hebben we wel een aantal voorwaarden gesteld. Dat het in combinatie moet zijn met een cofinanciering en of dat er een deel zelfwerkzaamheid in moet zitten. En dat het een structurele investering moet zijn voor het dorp en dat het de leefbaarheid vergroot.

Lees verder

1 juni 2020 | Opgeven is geen optie

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid Jarco Westerhof over hoe de raad de jeugd wil betrekken bij de gemeentelijke politiek.

Ik weet nog goed dat Wim Stroetinga mij aansprak in de voetbalkantine of de lokale politiek niet iets voor mij was. Ik volgde de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Noordenveld goed, en had daar ook wel een mening over, maar om in de lokale politiek te stappen had ik nog niet over na gedacht. Ik liet de vraag bezinken en vroeg mijzelf af, kan ik Noordenveld mooier en beter maken. Het antwoord kan jezelf wel invullen en vanaf dat moment ging het snel. Voor ik het wist stond ik in euforie in het gemeentehuis de grote overwinning van Gemeentebelangen te vieren. Ik realiseerde me dat ik moest gaan verhuizen omdat ik woonachtig was in Groningen. Heb ik er spijt van gehad? Geen moment. Zo’n mooie kans krijg je misschien niet meer, en gaan wonen in Noordenveld was ik toch al van plan, de vraag was alleen wanneer.

Niet stil gezeten

De afgelopen twee jaar hebben we zeker niet stil gezeten. Zo krijgen de sportaccommodaties in Noordenveld een flinke upgrade. Bij V.V Roden is een kunstgrasveld aangelegd en bij V.V Peize zijn ze in een vergevorderd stadium voor de realisatie van een nieuwe accommodatie. Gelukkig zijn er meer sporten in Noordenveld dan alleen voetbal, en die kunnen waar nodig rekenen op een upgrade van de accommodatie, zoals beschreven staat in het vastgestelde ISAP (Integraal sport accommodatie plan).

Lees verder

1 mei 2020 | De kracht van onze samenleving

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft wethouder Kirsten Ipema over de kracht van onze samenleving en het besturen van de gemeente in Corona-tijd.

Het is bijna twee jaar geleden, op 7 mei 2018, dat ik namens Gemeentebelangen wethouder mocht worden in onze mooie gemeente. Een bijzonder moment voor mij. Toen ik in 2017 besloot om bij Gemeentebelangen actief te worden in de gemeentepolitiek, had ik zeker niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen.

Van de keuze om wethouder te worden heb ik geen moment spijt gehad. Het wethouderschap heeft zoveel verschillende kanten! Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar samenwerken is hier echt het sleutelwoord: met burgemeester en wethouders, met de collega’s bij de gemeente, met inwoners en natuurlijk ook met de raad en met de fractie van gemeentebelangen. Gelukkig gaat dat allemaal in een goede sfeer en hebben we samen al veel bereikt van de mooie plannen die we voor deze periode hebben gemaakt.

De Kracht van onze samenleving

Het leukste van wethouder zijn, vind ik dat ik nu kennis maak met zoveel mensen en organisaties die zich inzetten voor anderen en voor de samenleving. Er wordt in Noordenveld zoveel gedaan en georganiseerd door vrijwilligers, veel meer nog dan ik wist. En in deze bijzondere tijd, waarin we allemaal in zekere zin getroffen zijn door het Coronavirus, blijkt dat eens te meer. Het is een vreselijk moeilijke tijd, dat hoef ik hier niet uit te leggen, maar ik ben geraakt door de vele initiatieven die spontaan ontstaan om anderen te helpen en een hart onder de riem te steken. Dat is de kracht van onze samenleving!

 Lees verder

1 apr 2020 | Gekozen tot voorzitter van de raadscommissie

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer heeft raadslid Jan ten Hoor het over zijn voorzitterschap van de raadscommissie.

Het is voor mij de tweede termijn van het raadslidmaatschap voor Gemeentebelangen Noordenveld. In mijn eerste heb ik destijds gekozen voor een nevenfunctie, het lidmaatschap van de Rekenkamer Noordenveld en dat beviel me goed; nog meer meekrijgen van hetgeen in politiek Noordenveld speelt. Toen ik werd herkozen heb ik me wederom afgevraagd om er nog een functie naast te doen. In de voorbereidende gesprekken op de nieuwe raad kwamen de nevenfuncties weer voorbij en we waren natuurlijk met afstand weer de grootste, dus recht van spreken als het over de coalitievorming, collegesamenstelling én nevenfuncties ging. Al pratende met alle betrokkenen en vooral met onze vorige voorzitter van de raadscommissie, Marry Brink, heb ik me kandidaat gesteld voor dat voorzitterschap. In de raadsvergadering van 6 juni 2018 werd ik verkozen tot voorzitter van de raadscommissie en plaatsvervangend voorzitter van de raad van Noordenveld.

Beginperiode

In de beginperiode vaak met Marry gesproken om die rol zo goed mogelijk in te vullen, Marry was immers met haar 8 jaren voorzitterschap meer dan ervaringsdeskundige. Ook in de beginperiode veel kennis opgedaan bij de griffier. De eerste paar vergaderingen gingen niet even vloeiend, versprekingen door gebrek aan ervaring, specifieke kennis en een stevige houding van de oppositie. Naarmate het jaar vorderde werd het meer routine en kwam het vertrouwen, vertrouwen dat ik kreeg van een ieder die spontaan of gevraagd na afloop liet weten hoe het ging. Belangrijk vind ik een gezonde dosis humor, dus als het saai dreigt te worden dan maak ik daar nog wel eens gebruik van.

 Lees verder

1 mrt 2020 | De energietransitie: Niet regisseren maar faciliteren

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer heeft raadslid Jeroen Kruims het over de Energietransitie.

We zijn alweer halverwege. Time flies when you’re having fun! En plezier heb ik er zeker in, eigenlijk boven verwachting. Als iemand me 4 jaar geleden zou hebben voorspeld dat ik in de politiek terecht zou komen…..

Waar ik jullie graag over wil bijpraten is de energietransitie. Gaan we weer, zullen jullie wel denken. Want ja, ook in de gemeente Noordenveld zijn we er druk mee doende. De termen vliegen je om de oren: Klimaatakkoord, RES, Transitievisie Warmte, aardgasvrij. Snapt u het allemaal nog? En in onze gemeente: Beleidskader Energieprojecten, Kwaliteitsgids, Energieke Wijken, enzovoort. In onze fractie wordt ook wel eens een zucht geslaakt (vorige week woensdag hoorde ik nog één bij Rikus Koopman). En overal willen we als gemeente ook nog graag doen aan participatie: dat u er iets over mag zeggen. De ene bijeenkomst is nog niet geweest of de andere is alweer aanstaande.

 Lees verder

1 feb 2020 | Specie in de Bak

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer heeft raadslid en vicefractievoorzitter Jos Darwinkel het over de huidige en de gewenste situatie.

Plaatselijke problemen moet je plaatselijk oplossen, zo luidt een bekend gezegde binnen Gemeentebelangen. Het liefst met plaatselijk bekende mensen. Nou, dat laatste zit bij Gemeentebelangen wel goed. Want Gemeentebelangen heeft goed geïnvesteerd in haar personeel de afgelopen periode. Kandidaten van Roderwolde tot Veenhuizen die actief zijn binnen de verenigingen en dorpsbesturen. Van docent tot ondernemer, van jong tot oud, een uitgebalanceerde mix.

 Lees verder

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X