De kracht van verenigen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Kersvers raadslid Sander Renkema schrijft zijn eerste blog en roemt de kracht van verenigen. 

Hallo Lezer! Leuk dat je de tijd neemt mijn eerste BLOG namens gemeentebelangen te lezen. Althans je bent er aan begonnen.. nu kijken of je het einde haalt… ik zal proberen het een beetje kort en bondig te houden.

Het is op het moment van schrijven woensdagmiddag 30 maart en laat ik beginnen met te zeggen dat ik het een eer vind vanavond geïnstalleerd te gaan worden als gemeenteraadslid voor kiesvereniging Gemeentebelangen Noordenveld. Ik was de afgelopen periode onderdeel van de campagnecommissie en ben (samen met het campagneteam en veel andere Gemeentebelangers!) de afgelopen periode druk bezig geweest met de verkiezingen. Veel sparren en discussiëren over onze online strategie, de fysieke acties, het flyeren en bijvoorbeeld ook de video’s die we hebben gemaakt. Wat was het leuk en gaaf om te doen en wat zijn we blij met het resultaat! 10 zetels de komende 4 jaren en dat maakt ons wederom de grootste partij. Mooi dat de inwoners van Noordenveld wederom met velen voor ons hebben gekozen! Een super fijne uitgangspositie natuurlijk voor de onderhandelingen en het vormen van een coalitie. Een grote verantwoordelijkheid ook, want de grootste partij is natuurlijk als eerste aan zet. Kirsten, Jos en Rikus zijn namens ons al volop in gesprek met de andere fracties. Ik heb het volste vertrouwen in een zuiver proces en prima uitkomst voor de komende raadsperiode.

De tekst gaat onder de foto verder.

Foto: Allet Huttinga

Verenigen

Wat mooi is, is dat er binnen onze partij een brede groep van de kieslijst betrokken wordt bij alles wat er speelt en ook echt wordt gestimuleerd actief mee te denken en inbreng te geven. Wat dat betreft zie ik bij Gemeentebelangen Noordenveld dat we echt een vereniging zijn. De kracht van een vereniging is voor mij het deel ‘verenigen’. Zoek het maar eens op in de Dikke van Dale… Daarin staat letterlijk dat het slaat op ‘samenvoegen’ oftewel ‘van meerdere losse componenten 1 maken’.. Dat zie ik ook in de gesprekken en vergaderingen tot nu toe. We proberen ten alle tijde de meningen, ideeën en wensen samen te voegen en daar 1 verhaal van te maken. Dat doen we nu ten tijde van coalitievorming, maar natuurlijk ook zodra we als raad aan de slag gaan en de stem van de inwoners meenemen naar de raadstafel en het debat. Daarbij gaat het ook om accepteren van elkaars standpunten en echt naar elkaar luisteren. Luisteren om de andere te begrijpen, niet om de ander alleen maar te horen. Iets wat echt in ons DNA lijkt te zitten en we ook nodig gaan hebben de komende raadsperiode.

Betrokkenheid zorgt voor plezier

Het gevoel het samen/verenigd te doen en bepalen is dus essentieel en nadrukkelijk aanwezig binnen Gemeentebelangen Noordenveld. Je ziet dit ook wel eens anders. Bij sportverenigingen zie ik bijvoorbeeld wel eens dat het lastig is om echt te ‘verenigen’. Het begint namelijk wel bij betrokken leden en die zijner niet altijd voldoende. De groep ouders die de kids bij de parkeerplaats uit de auto bonjourt en direct met volle vaart door sjeest richting wat dan ook is volgens mij de afgelopen 10 jaar steeds groter geworden. Zijn we nou echt zo druk? Of doen we zo druk..?
De gevolgen zijn ook zichtbaar. Wat ik wel eens binnen (sport)verenigingen zie is dat de lasten gedragen worden door een kleine groep zeer actieve vrijwilligers. Daarmee wordt de belasting groot en daarmee soms te zwaar, waardoor dezelfde vrijwilligers regelmatig in korte tijd de energie en de wil om actief te zijn verliezen. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Niet alleen wordt het daarmee voor de vrijwilligers die overblijven nog drukker, de mensen die er mee stoppen denken vaak wel 3x na voor ze weer ergens anders in stappen.. en de leden hebben daar uiteindelijk last van. De activiteit wordt niet meer georganiseerd, de kantine blijft dicht, de kleedkamer vies. Daarmee raak je samen de verbinding, betrokkenheid en het ‘verenigen’ kwijt..

Binnen een sportclub, muziekvereniging of buurthuis is het zo gaaf als je met een groep samen de taken kunt verdelen zaken kunt organiseren en elkaar kunt helpen. Dit zie ik ook echt bij onze kiesvereniging. Vele handen maken echt licht werk en uiteindelijk hebben daar alle leden profijt van. Wat ik ook merk is dat je door met een groep te zijn en door de klussen kleiner te maken en te verdelen, je meer plezier krijgt in de taken. Ze zijn behapbaar en overzichtelijk en daarmee komt fun factor sneller om de hoek kijken. Ik ben jarenlang actief geweest binnen de hockeyvereniging en toen MHC Roden een aantal jaren terug het jubileumfeest ging organiseren zag je het plezier van het organiserend comité terug op de dag zelf. Dat is zo belangrijk. Plezier trekt mensen aan, want daar waar het gezellig is en gelachen wordt, willen mensen zijn.. en zo zorg je er samen voor dat e.e.a. gedaan wordt, in stand blijft en leuk wordt! Het klinkt een beetje filosofisch, maar zo creëren we wat mij betreft samen onze werkelijkheid.

Klaar voor de start?

Even terug naar het nu. Vanavond de start van een nieuwe gemeenteraad met mezelf als onervaren ‘jonkie’ aan de tafel in de raadzaal. Behoorlijke uitdagingen liggen voor ons op het gebied van woningbouw, duurzaamheid en participatie. Met zoals ik nu begrijp ten opzichte van 4 jaar geleden toch een wat minder florissante financiële situatie. Er staat mij, mijn fractiegenoten, de raad en het college een hele interessante, uitdagende klus te wachten de komende jaren. Gelukkig gaan we die uitdaging aan met een goed team. Er verdwijnen een paar Gemeentebelangers van het ‘raadstoneel’ en er komen nieuwe betrokken GB Noordenvelders voor terug. Beetje vernieuwing is goed natuurlijk, hoewel we de vertrekkende mensen vast en zeker gaan missen. Ik hoop dat we de komende jaren het plezier vasthouden wat ik tot nu toe ervaren heb. Daarmee gaan we samen de uitdagingen aan, blijven we echt luisteren naar elkaar en zorgen we er voor dat Noordenveld de prachtige gemeente blijft die het is. Vol vertrouwen ben ik vanavond klaar voor de start!

1 maart |Noordenveld bij landelijke top

Gevraagd om een blog te schrijven een paar weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Waar schrijf je dan over? Natuurlijk, we kunnen er niet omheen. Alle politieke partijen van Noordenveld bereiden zich voor op de verkiezingsdebatten en georganiseerde gesprekken met inwoners in aanloop van 14, 15 en 16 maart. Er staan minder debatten op stapel dan tijdens andere verkiezingen. Persoonlijk vind ik dit jammer want juist in de verdiepende gesprekken komen de verschillen in politiek Noordenveld tot uiting. En dan valt er wat te kiezen. Als je de zeven verschillende verkiezingsprogramma’s goed bekijkt zie je dat er vooral veel overeenkomsten zijn. Noord-Drenthe en specifiek Noordenveld hoort bij de top van de Nederlandse gemeenten.   Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X