Tegenstellingen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelanger Jeroen Kruims over tegenstellingen.

In tegenstelling tot de laatste blog van Jos Darwinkel over de mooie winterse taferelen in onze gemeente, zit ik op moment van schrijven vanaf de eettafel naar troosteloos weer te kijken en maak ik tussen de buien door nog snel even een ronde met de hond. Maart roert zijn staart zullen we maar zeggen. In het weekend viel de hagel nog uit de hemel en voor de dinsdag daarop werd een zomerse dag aangekondigd met 20 graden Celsius op de thermometer. Het lijkt wel of de verschillen steeds groter worden.

En dat is ook de zorg waar ik deze blog aan wil wijden. Ik merk dat we in Nederland steeds vaker in tegenstellingen denken. Het is zwart of het is wit. Het is wij en zij. Het zogenaamde polderen raakt in Nederland steeds verder naar de achtergrond. Jammer genoeg schieten we in Nederland snel in de aanval. We vinden overal wat van en hebben al snel onze mening klaar. Zonder daarbij eerst het verhaal van de ander te horen. De voorbeelden en onderwerpen zijn legio. De samenleving verhardt. Het zal u niet onbekend voorkomen.

De tekst gaat onder de foto verder

U zou denken dat het in tegenstelling tot Nederland in Noordenveld wel werkt met polderen. Nou, ook hier hebben we verschillende meningen (gelukkig). Echter merk ik dat hier de discussie nog wel gezocht wordt. Maar ook die discussie verhardt. Mensen blijven hangen in hun “stellingen” en hebben minder oog voor de mening van de ander. Van raadsleden wordt dan verwacht om als een soort scheidsrechter een oordeel te vellen. Hierbij luisteren we als raadsleden naar beide partijen en vormen hierop ons oordeel in de raadsvergaderingen.

Participatie

Om een zo compleet beeld te vormen van de meningen die er leven over een onderwerp, wordt in Noordenveld vaak participatie gezocht, zoals in veel andere gemeenten. Participatie betekent actieve deelname. Iedereen die wil mag meepraten. In Coronatijd is dat niet altijd makkelijk. Maar een goed voorbeeld werd vorige week gegeven. Voor Roden Zuid werd door de gemeenteraad het gesprek met de inwoners georganiseerd via de digitale snelweg. Met goede discussies als resultaat, ondanks de tegenstellingen. Participatie betekent overigens niet dat iedereen zijn gelijk kan krijgen. Nee helaas; als we iedereen gelukkig zouden kunnen maken, dan was het een stuk makkelijker.

Participatie speelt ook rondom mogelijke zonneparken in Noordenveld, bij Zuidvelde en Matsloot. In beide initiatieven wordt er door de initiatiefnemers naarstig gezocht naar de juiste vorm van participatie, echter voelen bewoners zich niet gehoord. Is hier dan sprake van tegenstellingen? Ik denk het niet. Alleen wordt er niet goed geluisterd naar elkaar is mijn indruk. En zo lukt het niet om de “polderoplossing” te vinden, die grotendeels werkbaar en leefbaar is voor de betrokken partijen.

Sta open voor de mening van de ander

Mijn oproep zou dus zijn: Laat je mening horen en zoek het gesprek. Ook als je behoort tot de “meerderheid”, want vaak horen we alleen de “schreeuwende” minderheid. En sta daarbij open voor de mening van de ander. En probeer elkaar te vinden in een compromis.

Wat we vooral moeten doen is waar we bij Gemeentebelangen goed in zijn. Met gezond boerenverstand blijven discussiëren en met alle partijen in gesprek gaan, ook tijdens Corona. De online inwoners bijeenkomsten die wij als Gemeentebelangen eind 2020 organiseerden over de toekomst van Roden en recent nog over de toekomst van Peize en Altena zijn daar mooie voorbeelden van. We moeten ons niet gek laten maken door de mensen die het hardste schreeuwen. En met onze fractie die een brede vertegenwoordiging is van de Noordenveldse samenleving komen we verrassend vaak tot een breed gedragen standpunt. Samenvattend past ons motto dan weer mooi: Samenwerken Verbinden Doen!

1 maart 2021 | Russische taferelen

Opstappen bij de molen in Roderwolde via het Peizerdiep naar het Leekstermeer. Hoe mooi wil je het hebben, op natuurijs door Noordenveld. Oké, het ijs is wel eens beter geweest en na de eerste vijf minuten op de ijzers zakt mijn schaatsvriend bij een windwak door het ijs. Gelukkig zijn we voorbereid en is hij met een touw snel weer op het droge. Voor hem einde oefening en hij keert bibberend huiswaarts. Wij schaatsen verder tussen de rietkragen in de Onlanden door met op de achtergrond de stad. Onderweg zien we ijsvissers een snoek uit het verder bevroren water trekken, het lijken wel Russische taferelen. Nederland ervaart voor even weer het onbezorgde leven, een zeer welkome verlichting. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X