Nieuwe rollen, nieuwe uitdagingen

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Althans, normaal gesproken. Deze maand is het oud-raadslid en sinds april, voorzitter van de kiesvereniging Gemeentebelangen Noordenveld, Jeroen Kruims. Hij beschrijft zijn nieuwe rol! 

De blog van Gemeentebelangen Noordenveld die regelmatig uitkomt, begint standaard met de inleiding: “Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt.” Maar dit keer even niet. De raadsleden en wethouders zijn na het reces weer aan het opstarten met de politieke carrousel en er voegt even een bestuurslid in (op eigen verzoek overigens). Ik schrijf dit stukje dus in een andere hoedanigheid dan voorheen. In het voorjaar heeft de ALV er mee ingestemd dat ik als voorzitter van Gemeentebelangen Noordenveld mag optreden. Een mooie functie waarmee ik vanuit mijn betrokkenheid bij Gemeentebelangen er mede de schouders onder kan zetten.

Terugschakelen

Van raadslid naar voorzitter is wel even terugschakelen, moet ik zeggen. Maar van de beslissing ruim een jaar geleden om een stapje terug te doen heb ik qua tijdsbesteding geen spijt. De politiek van Noordenveld mis ik (stiekem) wel een beetje. Dus als ik tijd heb, volg ik het vanaf de zijlijn. De eerste keer weer op de publieke tribune was wel onwennig, maar gelukkig waren daar de mensen van de harde kern van Gemeentebelangen, wat de discussie op de tribune soms net zo levendig maakt als in het midden.

Het valt mij op dat de nieuwe Raad en het College voortvarend aan de slag zijn gegaan. Open eindjes worden opgelost en nieuwe zaken worden voortvarend opgepakt. Ze zullen die lijn nu vast voortzetten, want er zijn nog wel wat zaken die opgepakt moeten worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vindingrijkheid

De persoonlijke beslissing om het deze periode rustiger aan te doen op politiek vlak, maakt dat er op een ander vlak ruimte ontstaat. In mijn werk  in de ondergrondse kabels en leidingen is het alle hens aan dek op dit moment. De energietransitie maakt dat we op veel fronten tegelijk bezig zijn. Om maar wat te noemen: aardwarmte, waterstof, CO2 opslag en het aanpassen van het elektriciteitsnet. Maar ook het aanpassen van het bestaande aardgasnetwerk vraagt de nodige inzet en vindingrijkheid. Maar gelukkig ligt er vanuit de historie een gedegen netwerk voor onze energievoorziening. Dit bleek afgelopen vrijdag (3 september) maar weer eens, want ondanks dat het verkeerd ging (en goed ook) was er geen sprake van massale uitval in het hele land.

Een thema dat ik in mijn werk ook steeds vaker tegen kom is klimaatadaptatie. Platgeslagen betekent het dat we onze omgeving steeds beter proberen aan te passen aan het veranderende klimaat. Een thema dat in Noordenveld ook zeer actueel is. Denk bijvoorbeeld aan de problematiek in Norg west die nu aangepakt wordt door de gehele openbare ruimte aan te pakken en ook de afvoer van water beter te laten verlopen. De schaarsheid aan water speelt in Noord-Nederland nog niet echt, maar ook dat thema gaat ons zeker nog raken. De Friezen en Groningers halen al drinkwater uit Drenthe (en zeker al jaren uit Noordenveld).

Interessant verhaal

De inrichting van onze omgeving is ook mijn bruggetje naar de ledenvergadering van dit najaar. Die houden we op 15 november a.s. bij Café Zwaneveld in Norg. U bent van harte uitgenodigd! We hebben als bestuur gemeend een leuke spreker te vragen die ons uit de doeken doet hoe de Noordenveldse omgeving zich ontwikkelt heeft tot waar ze nu staat. En waar we Samen aan verder bouwen met het coalitieakkoord “Samen bouwen aan Noordenveld”. De uitgenodigde spreker heeft een heel interessant verhaal weet ik uit ervaring. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om van de fractie en wethouders te horen wat bij hen onder de aandacht is en wat actueel is. Eén ding doen we iets anders: vragen voor fractie en wethouders dient u uiterlijk een week van tevoren in te dienen.  Dit doen we om het antwoord ook van kwaliteit te laten zijn.

Verder is het bestuur in de nieuwe samenstelling ook aan de slag gegaan. Met een nieuw huishoudelijk reglement om zaken rondom de verkiezingen vast te leggen. We schrijven op wat we op welke manier doen. Niks mis mee, lijkt mij. Daarnaast willen we graag aan de slag met het werven van nieuwe leden, zodat we nog meer mensen bereiken. Voor ideeën hierover staan we zeker open!

Overigens: mocht u ad-hoc zaken hebben die van belang zijn voor de fractie of wethouders, benader ze dan of bezoek een fractievergadering. Ze zijn er ook voor u!

We zien u dus graag op de Ledenvergadering op 15 november! Tot die tijd en zeker daarna is ook het bestuur bereikbaar voor u.

1 juli | Een mooie mix

Dag allemaal,

Aan mij de eer om het laatste blog te schrijven, voordat de Raad met zomerreces gaat. Op woensdag 13 juli staat de laatste besluitvormende vergadering gepland en op maandag 29 augustus gaan we weer “los” met de eerste informatiesessie. Eerlijk gezegd kijk ik er wel naar uit om even een tijdje geen vergaderingen of bijeenkomsten te hebben, want jeetje…. Druk was het zeker! Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

april

Geen Evenementen

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

X