Veenhuizen en z’n nieuwe eigenaren

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid en voorzitter van de gemeenteraad van Noordenveld Jan ten Hoor over de prachtige kansen die er in Veenhuizen liggen.

Veenhuizen is regelmatig onderwerp van gesprek in politiek Noordenveld. Over de erfgoedstatus ervan, de sluiting van de gevangenissen, het unieke gebied of de positie van ondernemers. In de laatste jaren ook vooral de rol van Rijksvastgoed, de eigenaar van de vele panden, voornamelijk van de leegstaande. Blij ben ik in ieder geval, als portefeuillehouder van Gemeentebelangen Noordenveld, dat de kogel nu door de kerk is, Rijksvastgoed gaat verkopen! De laatste jaren kon er niets tot weinig gebeuren omdat het rijk geen risico’s meer wilde nemen, tot frustratie van velen.

Ook de uitspraak van het huidige kabinet om de huidige 2 gevangenissen geheel te renoveren is heel goed nieuws geweest voor ons als gemeente en natuurlijk in het bijzonder voor Veenhuizen; de werkgelegenheid van vele honderden banen is voor langere tijd gegarandeerd. Er ligt dus een zekere basis voor de toekomst van het dorp, daar mogen we op anticiperen, we kunnen daar plannen op baseren.

Het is bijzonder en tegelijk heel erg waardevol dat we een kern als Veenhuizen binnen onze gemeentegrenzen hebben. Geeft ook veel kopzorgen, maar gelukkig heeft Den Haag ons de afgelopen jaren met tientallen miljoenen geholpen om deze historische plek voor Nederland te behouden en tegelijkertijd leefbaar te houden. En zeg nu zelf…als je er doorheen loopt of fiets, het voelt bijzonder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Melkrijder

Mijn vader ging vroeger als melkrijder van de melkfabriek in Norg dagelijks naar de gevangenissen om er zuivelproducten te brengen, hij kan er nog steeds met veel passie over vertellen. De inwoners die geboren en getogen zijn in Noordenveld dragen Veenhuizen een warm hart toe. Daarom zetten we ons als Gemeentebelangen in voor de ontwikkeling, in alle opzichten, van deze dorpskern.

Als je inwoners van Veenhuizen spreekt dan wonen velen er met veel plezier. Of ze nu in moderne woning wonen of in een gerestaureerde boerderij, mensen gaan er zeer bewust wonen, kiezen voor het bijzondere van het dorp. Wonen moeten we, denk ik, hoog op de agenda van Veenhuizen zetten, juist nu, omdat de gelegenheid zich voordoet om de vele grote panden in samenspraak met de nieuwe eigenaren te gaan her-ontwikkelen. De woningnood stijgt tot ongekende hoogte, zeker ook in Noordenveld, mede omdat ik vind dat we in onze gemeente de laatste jaren niet geanticipeerd hebben op de huidige situatie. Wat zou het toch mooi zijn als je bijvoorbeeld in het voormalig directie hotel 8 mooie appartementen gaat ontwikkelen. Ik denk dat we daar op zouden moeten inzetten. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat we met het ontwikkelen van wooneenheden in bestaande gebouwen het buitengebied niet meer verstenen; we moeten onze buitenruimte koesteren, die staat overal in Nederland onder druk.  Met 80 te ontwikkelen panden schat ik in dat het inwonertal van het dorp kan groeien met 3 tot 400.

Inzet en passie

Voor alle ondernemers die afhankelijk zijn van toerisme is meer permanente bewoning in Veenhuizen ook van groot belang. Jaarrond omzet is voor hen belangrijk om een bestendige bedrijfsvoering te kunnen realiseren. Ook zij bezetten gebouwen die door hun inzet en passie in stand worden gehouden. En wat dacht u van het zwembad? die kan met betrekkelijk en verantwoorde steun van de gemeente dan serieuze plannen voor de toekomst maken, immers de bezoekersaantallen zullen stijgen. En wat te denken van een terugkeer van de supermarkt in het dorp, ook die kans kan weer reëel worden. Belangrijk voor de ontwikkeling is dan wel dat de huidige inwoners en ondernemers de handen ineen moeten slaan; de verschillen van inzicht in wat er moet gebeuren in Veenhuizen moeten naar de achtergrond worden gedrongen. Gebruik het feit dat er een nieuwe eigenaar is van de vele panden als reden om een gezamenlijk doel na te streven, de ontwikkeling van de rest van Veenhuizen.

Ik zou straks best in een appartement in dat mooie karakteristieke pand aan de Hoofdweg willen wonen.

1 april 2021 | Tegenstellingen

In tegenstelling tot de laatste blog van Jos Darwinkel over de mooie winterse taferelen in onze gemeente, zit ik op moment van schrijven vanaf de eettafel naar troosteloos weer te kijken en maak ik tussen de buien door nog snel even een ronde met de hond. Maart roert zijn staart zullen we maar zeggen. In het weekend viel de hagel nog uit de hemel en voor de dinsdag daarop werd een zomerse dag aangekondigd met 20 graden Celsius op de thermometer. Het lijkt wel of de verschillen steeds groter worden. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X