Bevoorrecht

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft fractievoorzitter Rikus Koopman over hoe bevoorrecht hij is. 

Het jaar zit er bijna op. Nog 1 maand te gaan. Sinterklaas en zijn Pieten zijn in het land en dat geeft altijd extra drukte bij sommige fractieleden van Gemeentebelangen, met name bij de mij en de vicevoorzitter. Elk jaar weer leuk om blije kinderen te zien en hen een fijne tijd te bezorgen. Helaas dat de discussie rond Piet door volwassenen (!?) dusdanig gevoerd wordt dat dit met rellen gepaard moet gaan inclusief ME inzet en arrestaties. En dat bij een kinderfeest. Jammer! Zeker gezien het feit dat het kinderen niet uitmaakt hoe Piet eruit ziet; het is immers gewoon Piet!

Ik verheug me altijd op de winter. Niet zo zeer op een kwakkelwinter, nee op een echte winter met sneeuw en ijs, natuurijs wel te verstaan. Helaas is dat niet ieder jaar in Nederland het geval, dus is het enige alternatief de sneeuw op te zoeken. Schaatsen op een kunstijsbaan, wat ik vroeger best veel deed, is niet meer aan mij besteed. Ook verre tochten schaatsen op natuurijs is na 4 januari 1997 en een rondje Friesland niet meer aan mij besteed. Op het hoogtepunt moet je stoppen toch? Skiën vind ik nog steeds een fantastische bezigheid. Overdag heerlijk van de bergen af glijden, na de laatste afdeling een biertje drinken, douchen, eten, nog even op de bank hangen en naar bed. Voor mij DE manier om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik bevoorrecht ben om dit te kunnen doen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Terugblikken

Het jaar 2022 zit er bijna op. In deze laatste blog van dit jaar een mooie gelegenheid om even terug te blikken. Voor Gemeentebelangen was 2022 een erg goed jaar. Met als hoogtepunt uiteraard de verkiezingen in maart met als fantastisch resultaat 10 zetels. Een groei van 1 zetel terwijl ik rekening had gehouden met een (klein) verlies, gezien ons groot aantal van 9 zetels die we al hadden. Een beloning voor het vele werk dat door ons met z’n allen is verzet, met natuurlijk de verkiezingscommissie voorop. Deze uitslag geeft aan dat we een goed beleid voeren en dat we kunnen rekenen op veel steun van veel inwoners. De aansluitende coalitieonderhandelingen verliepen heel voorspoedig en resulteerden in een mooi programma “ Samen bouwen aan Noordenveld”. Kirsten en Jos werden tot wethouder benoemd en Henk nam na 8 jaren wethouderschap afscheid. In de fractie ook een aantal nieuwelingen: Rik van der Es, Sander Renkema, Hans Strik en Casper Colenbrander. Roelof Blomsma versterkt de fractie als plaatsvervangend commissielid. En uiteraard is Rolf Swarts eveneens immer actief. We namen afscheid van Jeroen Kruims (is onlangs benoemd tot voorzitter van Gemeentebelangen) en Jarco Westerhof. Het is fijn te constateren dat zowel het nieuwe college als de nieuwe fractie voortvarend aan het werk zijn gegaan. De eerste resultaten zijn al zichtbaar.

Tegenstelling 

Even vooruitkijken. Wat gaat de komende tijd ons brengen? Hoewel natuurlijk niemand van ons in de glazen bol kan kijken, is het wel duidelijk dat we in een onzekere tijd leven en dat dit ook nog wel even zo zal blijven. Een tijd waarin tegenstellingen steeds meer uitvergroot worden en onrust en ontevredenheid het gevolg is. Ook een tijd dat het financieel allemaal wat lastiger wordt en voor sommigen heel lastig, veroorzaakt door diverse (wereld) problemen en omstandigheden. Een lichtpunt: Corona lijkt de strijd te verliezen, mede door ons eigen gedrag.

En als ik dan over een paar weken onder de Kerstboom (welke wij overigens niet in huis hebben, maar dat terzijde) zit en de tijd wat overpeins, met een glas en een hapje in de hand, voel ik me nog steeds bevoorrecht en denk ik vast weer aan de woorden van Claudia de Brij in haar vorige oudejaarsconference: We mopperen op de omstandigheden in Nederland maar als ik er niet zou wonen zou ik er naar toe gaan!

Fijn Sinterklaasfeest, Kerstdagen en alvast een fantastisch en bovenal gezond 2023.

Rikus Koopman.

 

1 november | Nu bouwen om leefbaarheid te houden

Op dit moment zijn we druk bezig met de behandeling van de begroting voor 2023. Eén van de voorstellen is om structureel 680.000 euro per jaar vrij te maken voor een nieuw woningbouwteam. We hebben simpelweg onder andere meer bouwkundigen en projectleiders nodig dan dat we nu in huis hebben. Dit woningbouwteam is noodzakelijk om onze ambitie voor 800-1000 extra woning voor 2040 te bouwen. Maar waarom zijn we ook alweer zo ambitieus met woningbouw?

De afgelopen twintig jaar werd Noordenveld consistent gelabeld als krimpgemeente, maar na een ‘dieptepunt’ in 2010 is het aantal inwoners alweer aan het groeien. Tegelijkertijd vergrijst onze gemeente nog steeds en hebben we dus meer seniorenwoningen nodig. Met seniorenwoningen sla je twee vliegen in één klap, want er komt ook weer huis vrij voor bijvoorbeeld jonge gezinnen. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

april

Geen Evenementen

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

X