Maak je niet zo dik!

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft raadslid Jarco Westerhof over je grootste rijkdom, namelijk je gezondheid. 

De COVID-19 pandemie is bijna voorbij. Gelukkig maar, want iedereen verlangt naar het oude leven en onderzoek toont aan dat 42 % van de Nederlanders 5,6 kilo is aangekomen. En daar wil ik het graag over hebben. Want na de Covid pandemie staat ons de volgende crisis te wachten, genaamd de gezondheidscrisis. En dat bevestigen de cijfers maar weer. Want we worden in ons land steeds dikker, ook in Noordenveld. Ruim de helft van de Noordenvelders is te zwaar en 13% heeft ernstig overgewicht.  Een zorgelijke ontwikkeling, want het vergroot het risico op chronische ziekten en  verlaagd de kwaliteit van leven. En daarnaast rijzen de zorgkosten de pan uit.

We moeten zuinig zijn op ons lichaam

We moeten ons beseffen dat we maar èèn lichaam hebben in ons leven. Het is niet zoals een auto die je kan inruilen als deze defect is. Tijdens mijn werk als fysiotherapeut zie ik dagelijks hoe veel impact een slechte leefstijl kan hebben op het lichaam. Natuurlijk spelen er soms  factoren buiten de macht van een persoon om, maar vaak zit het in ons gedrag. Het zou goed zijn als we bewuster keuzes gaan maken voor onze gezondheid, maar helaas blijkt dat in de praktijk niet zo gemakkelijk. Sterker nog, het wordt steeds moeilijker. Overal waar je komt krijg je prikkels van ongezond voedsel en heb je geen zin om te koken, dan staat er binnen een half uur de pizzakoerier op de stoep. Daarnaast speelt de financiële kwestie soms ook een rol. Gezond eten is vaak duurder, waarbij de regering ook nog is de BTW op groenten en fruit heeft verhoogd, onbegrijpelijk!

De tekst gaat onder de foto verder.

 Ook bewegen we veel te weinig.  “ Zitten is het nieuwe roken”. Te weinig beweging leidt jaarlijks tot 5800 doden, maar ook 2,7 miljard aan zorguitgaven.  Volgens de beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en daarnaast worden spier- en botversterkende oefeningen aangeraden. Je zou verwachten dat in zo’n mooie fietsgemeente met prachtige natuur en voldoende sportfaciliteiten dat geen probleem is. Maar helaas voldoet maar ongeveer de helft van de Noordenvelders aan deze Norm.

Preventie problemen

Langzamerhand wordt de ernst van dit probleem steeds duidelijker en is de roep om actie vanuit verschillende kanten steeds groter. Maar hoe maken we de Nederlanders bewust van het belang van een gezonde leefstijl? Verschillende nationale en regionale preventie projecten moeten daarbij helpen. En ook in Noordenveld worden de nodige stappen gezet. In april 2020 is het integraal preventief gezondheidsbeleid vastgesteld, waarbij overgewicht & voldoende bewegen een van de speerpunten is. Ook de sportfaciliteiten worden in Noordenveld geüpgraded, aan de hand van het ISAP ( integraal sportaccommodatieplan).

Natuurlijk blijft en is gezondheid een verantwoordelijkheid van iedereen zelf en gaat een goede gezondheid veel verder dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Ik hoop dat ook bij de Noordenvelders het besef komt dat een gezonde leefstijl belangrijk is om gezond oud te worden. Dus pak wat vaker de fiets, laat groente en fruit zeker niet liggen en ga lekker sporten. Want gezondheid is je grootste rijkdom.

Blijf gezond!

1 juni 2021 | Wat is waar?

Veenhuizen is regelmatig onderwerp van gesprek in politiek Noordenveld. Over de erfgoedstatus ervan, de sluiting van de gevangenissen, het unieke gebied of de positie van ondernemers. In de laatste jaren ook vooral de rol van Rijksvastgoed, de eigenaar van de vele panden, voornamelijk van de leegstaande. Blij ben ik in ieder geval, als portefeuillehouder van Gemeentebelangen Noordenveld, dat de kogel nu door de kerk is, Rijksvastgoed gaat verkopen! De laatste jaren kon er niets tot weinig gebeuren omdat het rijk geen risico’s meer wilde nemen, tot frustratie van velen. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

april

Geen Evenementen

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

X