Opgeven is geen optie

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft raadslid Jarco Westerhof over hoe de raad de jeugd wil betrekken bij de gemeentelijke politiek.

Ik weet nog goed dat Wim Stroetinga mij aansprak in de voetbalkantine of de lokale politiek niet iets voor mij was. Ik volgde de gebeurtenissen en ontwikkelingen in Noordenveld goed, en had daar ook wel een mening over, maar om in de lokale politiek te stappen had ik nog niet over na gedacht. Ik liet de vraag bezinken en vroeg mijzelf af, kan ik Noordenveld mooier en beter maken. Het antwoord kan jezelf wel invullen en vanaf dat moment ging het snel. Voor ik het wist stond ik in euforie in het gemeentehuis de grote overwinning van Gemeentebelangen te vieren. Ik realiseerde me dat ik moest gaan verhuizen omdat ik woonachtig was in Groningen. Heb ik er spijt van gehad? Geen moment. Zo’n mooie kans krijg je misschien niet meer, en gaan wonen in Noordenveld was ik toch al van plan, de vraag was alleen wanneer.

Niet stil gezeten

De afgelopen twee jaar hebben we zeker niet stil gezeten. Zo krijgen de sportaccommodaties in Noordenveld een flinke upgrade. Bij V.V Roden is een kunstgrasveld aangelegd en bij V.V Peize zijn ze in een vergevorderd stadium voor de realisatie van een nieuwe accommodatie. Gelukkig zijn er meer sporten in Noordenveld dan alleen voetbal, en die kunnen waar nodig rekenen op een upgrade van de accommodatie, zoals beschreven staat in het vastgestelde ISAP (Integraal sport accommodatie plan).

De tekst gaat onder de foto verder.

Jeugdraad

Loopt het dan allemaal op rolletjes? Nee, helaas niet. Dat was ook wel te mooi om waar te zijn. Zo wil Gemeentebelangen graag een jeugdraad met eigen budget en mandaat. Ik had gedacht dat de jeugd in Noordenveld hier wel oren naar zou hebben, maar dat blijkt toch anders dan gedacht. Omdat ik me aangetrokken voel tot de jeugd heb ik zitting genomen in de werkgroep jeugdraad. Deze waren al gestart met het organiseren van een evenement waarbij gevraagd werd naar de mening en ideeën van de jeugd, en de avond werd afgesloten met een leuke artiest. Helaas kwamen maar weinig jeugdigen naar de avond. Positief was dat er een groep van circa 10 jongeren graag mee wilde meedenken. Maar helaas hadden veel jongeren toch andere prioriteiten waardoor we met deze groep niet veel verder kwamen.

Hoe zit het bij andere gemeentes?

Ondertussen hebben we als werkgroep verder gekeken en een bezoekje gebracht aan de jeugdraad van Staphorst voor adviezen, tips en om inspiratie op te doen. Een interessante avond waar we zeker wat aan hebben gehad, maar Noordenveld is geen Staphorst. Ook hebben we ons geïnformeerd bij andere gemeenten waar we vaak hetzelfde geluid hoorden; een jeugdraad is moeilijk op te zetten en nog moeilijker om te behouden.

Rondje langs de dorpen

De jongeren zijn moeilijk te bereiken, daarom hebben we als werkgroep besloten om de jongeren op te zoeken in de dorpen. Via een persoonlijke brief en social media hebben we de jeugd uitgenodigd. De eerste avond was in Peize met als resultaat dat er niemand kwam. In Norg stond een avond gepland maar helaas gooide de corona roet in het eten.

Hoe gaan we verder?

We willen de rondes langs de dorpen nog afmaken. Ook gaan we via de scholen proberen de jongeren te bereiken. Mocht dit allemaal niks opleveren, dan moeten we kijken of we een andere weg moeten bewandelen om ons doel te behalen. Zeker na de signalen die we hebben ontvangen kan ik me niet voorstellen dat er geen jongeren zijn die graag mee willen denken. En de jeugd heeft de toekomst, dus opgeven is geen optie!

1 mei 2020 | De kracht van onze samenleving

Het is bijna twee jaar geleden, op 7 mei 2018, dat ik namens Gemeentebelangen wethouder mocht worden in onze mooie gemeente. Een bijzonder moment voor mij. Toen ik in 2017 besloot om bij Gemeentebelangen actief te worden in de gemeentepolitiek, had ik zeker niet verwacht dat het zo’n vaart zou lopen. Van de keuze om wethouder te worden heb ik geen moment spijt gehad. Het wethouderschap heeft zoveel verschillende kanten! Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar samenwerken is hier echt het sleutelwoord. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

juli

Geen Evenementen

augustus

Geen Evenementen

september

Geen Evenementen

X