Gekozen tot voorzitter van de raadscommissie

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer heeft raadslid Jan ten Hoor het over zijn voorzitterschap van de raadscommissie.

Het is voor mij de tweede termijn van het raadslidmaatschap voor Gemeentebelangen Noordenveld. In mijn eerste heb ik destijds gekozen voor een nevenfunctie, het lidmaatschap van de Rekenkamer Noordenveld en dat beviel me goed; nog meer meekrijgen van hetgeen in politiek Noordenveld speelt. Toen ik werd herkozen heb ik me wederom afgevraagd om er nog een functie naast te doen. In de voorbereidende gesprekken op de nieuwe raad kwamen de nevenfuncties weer voorbij en we waren natuurlijk met afstand weer de grootste, dus recht van spreken als het over de coalitievorming, collegesamenstelling én nevenfuncties ging. Al pratende met alle betrokkenen en vooral met onze vorige voorzitter van de raadscommissie, Marry Brink, heb ik me kandidaat gesteld voor dat voorzitterschap. In de raadsvergadering van 6 juni 2018 werd ik verkozen tot voorzitter van de raadscommissie en plaatsvervangend voorzitter van de raad van Noordenveld.

Beginperiode

In de beginperiode vaak met Marry gesproken om die rol zo goed mogelijk in te vullen, Marry was immers met haar 8 jaren voorzitterschap meer dan ervaringsdeskundige. Ook in de beginperiode veel kennis opgedaan bij de griffier. De eerste paar vergaderingen gingen niet even vloeiend, versprekingen door gebrek aan ervaring, specifieke kennis en een stevige houding van de oppositie. Naarmate het jaar vorderde werd het meer routine en kwam het vertrouwen, vertrouwen dat ik kreeg van een ieder die spontaan of gevraagd na afloop liet weten hoe het ging. Belangrijk vind ik een gezonde dosis humor, dus als het saai dreigt te worden dan maak ik daar nog wel eens gebruik van.

De tekst gaat onder de foto verder.

Uitdaging

Bijkomstigheid van deze rol is de voorbereiding van vergaderingen in het presidium (overleg van fractievoorzitters) en agendacommissie, het plaatsvervangend voorzitterschap van de raad én het werkgeverschap van de griffie. Ik moet zeggen, soms is dat best veel, maar ik hou van uitdaging dus daar wordt voldoende in voorzien.

Kippenhok

Je krijgt te maken met de verdeling van aandacht voor alle fracties en het hanteren van het reglement van orde. Je wordt soms beticht van het bevoordelen van je eigen fractie en de oppositie partijen te weinig aandacht te geven of dat je steeds dezelfde volgorde aanhoud om de fracties spreektijd te gunnen. Ik moet zeggen dat ik daar in het begin ook zeker aan moest wennen, maar kan er inmiddels goed mee omgaan en heb geen enkele moeite met eventuele kritiek op die punten. Je moet per slot van rekening wel leiding durven te nemen in soms een “kippenhok met allemaal haantjes”. Het samenvatten van hetgeen dan besproken is, is niet altijd gemakkelijk, maar absoluut noodzakelijk want je wilt dat de voorbereiding op de eerstvolgende raadsvergadering optimaal verloopt.

Uitdaging

Wat ik in de afgelopen periode zeer positief vind is dat inwoners thuis niet alleen mee kunnen luisteren maar ook mee kunnen kijken; ik denk dat dat een goede bijdrage levert aan de transparantie en aantrekkelijkheid van het democratisch bestel in Noordenveld, het is niet altijd saai. Saai is het zeker niet als de publieke tribune vol zit of als een aantal insprekers hun mening geven over een bepaald onderwerp, je merkt dat dat impact heeft op het verloop van de vergadering en het debat. Overigens legt dat ook wel weer meer druk op de voorzitter, op dat soort momenten wil je geen fouten maken. Prettig is het dan als je even contact kunt hebben met de griffier die naast je zit en beschikt over de vereiste parate kennis.

BOB-model

Het veranderen van de werkwijze in de raadsvergaderingen en met name in de raadscommissie is een interessant proces in de afgelopen maanden; ook dan zie je haantjesgedrag. Nu werken we meer langs de lijn van Beeldvorming, Oordelen en Besluiten, het BOB-model. Vind ik wel nuttig, maakt je meer bewust van de volgorde waarin je moet denken, dus vooral niet te snel oordelen. We noemen de Raadscommissie vergadering nu dan ook de Oordeelsvormende vergadering, maakt meer duidelijk wat de bedoeling van de vergadering is, je vormt je oordeel in voorbereiding op de besluiten die genomen moeten worden.

Coranavirus

Bijzonder is natuurlijk de huidige situatie, de gevolgen van de verspreiding van het Coronavirus. Dat bewijst de democratie geen dienst, dus is en wordt het voorlopig improviseren met digitale middelen. Als de Oordeelsvormende vergadering van 8 april doorgaat wordt dat een heel bijzondere, met alle haantjes thuis in het hok; ik ben benieuwd, maar wel weer een uitdaging erbij! Ik hoop in ieder geval ook in de komende 2 jaren in deze rol de democratie in Noordenveld een dienst te bewijzen.

1 Maart | Jeroen Kruims: De energietransitie: Niet regisseren maar faciliteren

We zijn alweer halverwege. Time flies when you’re having fun! En plezier heb ik er zeker in, eigenlijk boven verwachting. Als iemand me 4 jaar geleden zou hebben voorspeld dat ik in de politiek terecht zou komen…..

Waar ik jullie graag over wil bijpraten is de energietransitie. Gaan we weer, zullen jullie wel denken. Want ja, ook in de gemeente Noordenveld zijn we er druk mee doende. De termen vliegen je om de oren: Klimaatakkoord, RES, Transitievisie Warmte, aardgasvrij. Snapt u het allemaal nog? Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X