Activiteiten door en voor elkaar

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze maand schrijft raadslid Richard Veurman over de vele en diverse activiteiten in, voor en door Noordenveld.

In de afgelopen maanden hebben er gelukkig veel activiteiten en evenementen plaatsgevonden in onze gemeente, die na een periode van ruim 2 jaar – we weten allemaal waarom – weer doorgang hebben kunnen vinden. Denk bijvoorbeeld aan alle toneelvoorstellingen waar we ons mee hebben kunnen vermaken. Van Altena tot Nieuw Roden, van Roderwolde tot Peize: lange rijen wachtenden tijdens de kaartverkoop van de verschillende verenigingen en tijdens de avonden zelf werd er weer gelachen als nooit tevoren.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we deze momenten weer hebben kunnen beleven met elkaar, maar de Corona-periode heeft ons doen beseffen dat alles helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ook van de organisaties en andere direct betrokken vraagt het soms veel om de draad weer op te pakken. Want na een aantal jaren van stilstand en vrijwel niets kunnen organiseren, gaat men er weer voor de volle 100% voor. En dit is wat mij betreft noemenswaardig en iets waar we ons met elkaar bewust van moeten zijn.

De tekst gaat onder de foto verder.

In Norg gebeuren mooie dingen momenteel. In het dorp vinden veel activiteiten plaats, maar je hoort vaak dat er weinig samenhang en verbinding is tussen de organisaties. Sinds ruim een half jaar worden de verbeter- en knelpunten, maar ook de kracht van de verschillende organisaties in kaart gebracht door een aantal betrokkenen uit Norg. De bedoeling is om de krachten samen te bundelen en om de uitdagingen waar de verenigingen mee kampen in beeld te krijgen. Binnenkort horen we ongetwijfeld meer van dit initiatief van de Stichting Activiteiten Platform Norg.

Streektaolstried

In ‘’Meertmaond Dialectmaond’’ vonden er in onze gemeente verschillende activiteiten plaats in dit kader. In de gemeenteraad werden we onderworpen aan een kennisquiz, met als uiteindelijk winnaar burgemeester Klaas Smid. Hij bleek de beste kennis te hebben van de Drenste taol en andere wetenswaardigheden uit onze provincie. Zelf heb ik mogen voorlezen in het Drents op de Peizer basisscholen. Hoewel vrijwel alle kinderen geen Drents (of Gronings) spraken thuis, was er wel veel belangstelling en herkenning bij bepaalde woorden. Erg leuk om de leerlingen zo betrokken te zien bij de Drentse taal! Op de laatste avond van de maand maart deden we vanuit Gemeentebelangen mee met de Streektaolstried in Onder de Linden in Roden. Dit jaar streden we helaas niet mee om de hoofdprijs, maar met een goede plek in de subtop mogen we ons tevreden stellen. Volgend jaar 29 april staat de volgende Streektaolstried weer op de agenda in café Ensing in Peize. Wij zijn zeker weer van de partij! U ook?

In april staan de eerste buitenactiviteiten weer op het programma en kunnen we stellen dat het activiteitenseizoen weer echt loskomt. Zo is er in Peize dit Paasweekend de Polmer Kermis bij café bar Kok en vinden er op 2e Paasdag bij Onder de Linden in Roden het Noord Nederlands Kampioenschap Neutje Schieten plaats, georganiseerd door Volksvermaken Roden. Iets later deze maand vieren we met elkaar Koningsdag in de verschillende dorpen. In vrijwel alle dorpen vinden er activiteiten plaats, waarbij genoemd moet worden dat in Roden een frisse organisatie bezig is met de voorbereidingen op deze feestdag.

Noordenveld Helpt

Goed om te noemen is dat er achter de schermen wordt gewerkt om te komen tot een nieuwe website onder de noemer Noordenveld Helpt. Een flink aantal Noordenveldse organisaties zijn hierbij betrokken. De bedoeling van deze nieuwe website is om verenigingen en organisaties uit onze gemeente te helpen op het gebied van onder andere zorg, welzijn, sport, culturele activiteiten, et cetera. De website is sinds kort in de lucht (noordenveldhelpt.nl) en op dit moment worden organisaties benaderd om mee te doen.

Voor mij persoonlijk zal het een beetje een onwennig activiteitenseizoen worden. Vanaf mijn 17e ben ik begonnen om zitting te nemen in verschillende besturen. Ik ben gestart als secretaris bij de Belangenvereniging Altena en vervolgens heb ik zitting genomen in de besturen van de Toneelvereniging Altena, het oprichtingsbestuur van de Bouwgroep Altena (Rodermarktparade), Stichting Jaap Heins Park Peize en de laatste 16 jaren in het bestuur van Volksvermaken Peize. Afgelopen maand heb ik afscheid genomen als voorzitter van Volksvermaken en kijk ik terug op een mooie periode. Het vrijwilligerswerk geeft ontzettend veel energie en de tijd die het je kost, neem je dan ook op de koop toe. Zonder onze vrijwilligers leven we niet een leefbare gemeente zoals we dat met elkaar doen en alle bovenstaande activiteiten worden gedragen door vrijwilligers.

Op scholen, in verzorgingstehuizen, sportverenigingen of alle andere organisaties in Noordenveld: de vele handen maken licht werk. Wellicht bent u al vrijwilliger, maar anders nodig ik u van harte uit om dit te overwegen. Het verrijkt uw leven. Kijk eens rond in uw dorp of neem een kijkje op de website van Welzijn in Noordenveld, waar de Vrijwilligers Vacature Bank Noordenveld te vinden is.

1 maart | Dieverdaotsie of overlast?

‘Dan moet je maar in een hutje op de hei gaan wonen’ is veel gehoorde reactie als iemand klaagt over overlast. Maar er is een klein probleempje, spoiler alert: Je mag in Nederland helemaal niet in een hutje op de hei gaan wonen. Die natuurgebieden worden beschermd. Bovendien, als iedereen die overlast ervaart daadwerkelijk op de hei gaat wonen, hebben we geen hei meer. En al is het spreekwoordelijk bedoelt, ook dan is de kans niet heel erg groot dat je plek in Nederland kan bemachtigen waar je in afzondering en in alle rust kunt leven. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X