Zorgen voor morgen?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer schrijft Gemeentebelangen wethouder Henk Kosters over zijn zorgen voor morgen.

“Volgens het schema ben jij aan de beurt” mailt Rik van der Es, ons manusje-van-alles-op-de-achtergrond. “Heb je al een leuk thema?” Goede vraag: nee dus. Waar ga ik over schrijven? Er zijn zoveel onderwerpen die mij bezighouden op dit moment! Dus na enig nadenken begin ik maar gewoon te tikken.

Thuis

Allereerst is daar natuurlijk de situatie thuis. Tineke is nog steeds herstellende van een hersenkneuzing en dat herstel verloopt grillig en duurt lang. Onlangs is ze begonnen met het revalidatie-traject in Beatrixoord. Je kunt je voorstellen dat ons dit (inmiddels al een jaar) best veel bezighoudt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Thuiswerken

Vanwege de Corona heb ik vanaf maart tot de zomervakantie net als zoveel mensen heel veel thuisgewerkt. Mijn ervaring is tweeledig: ja je kunt best veel digitaal en op afstand doen en tegelijk heb ik vooral het echte contact gemist. En daarmee bedoel ik fysiek bij elkaar zijn en elkaar in de ogen kunnen kijken en ja ook sommige mensen even aanraken of knuffelen. Ook het informele contact is gering. Even bij iemand binnenlopen, even in de marges van de vergadering een moment van social talk of iets zakelijks regelen. Dat lukt digitaal veel en veel minder.

Ik was blij dat we in juni weer wat meer fysiek gingen vergaderen. Uiteraard met de RIVM-maatregelen. En toen heb ik ook diverse ondernemers bezocht. Natuurlijk heeft Corona invloed op veel ondernemers, organisaties en bedrijven ook al verschilt dat per branche. Ik was onder de indruk van de strijdlust, het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de ondernemers! Die eigenschappen hadden en hebben we allemaal nodig.

Geld

Allereerst bij de financiën van onze gemeente. Gemeenten hebben het moeilijk. Dat is al heel veel in de media geweest. Dat geldt ook voor Noordenveld. We moeten bezuinigen. We noemen dat heroverwegingen. Als je minder geld hebt en je spaarpot is bijna leeg wat doe je dan? Dan doe je net als thuis: Waar kun je minder aan uitgeven, welk dingen gaan we later doen, enz. Ook dat hebben we de afgelopen periode gedaan op het gemeentehuis. Vanuit het bewustzijn dat we een prachtige gemeente zijn en willen blijven hebben we als college en organisatie veel energie gestoken om een sluitende begroting voor volgend jaar te krijgen. We zijn er in geslaagd alle voorzieningen in stand te houden. Dus geen sluiting van bijvoorbeeld zwembad, bibliotheken, sportvoorzieningen. Ook onze afspraken kunnen we nakomen maar soms wel op een later moment. En tegelijk hebben we geprobeerd voor onze inwoners de lasten niet teveel te laten stijgen. Helaas is dat niet helemaal gelukt. De lasten zullen in 2021 net als in bijna alle gemeenten ook bij ons stijgen. De Gemeenteraad moet daar natuurlijk nog over beslissen en doet dat op 9 november.

Corona

Als loco zit ik ook in het crisisteam van de gemeente en we komen nog steeds vaak bij elkaar. We bespreken veel vragen uit de samenleving. Ik blijf het een lastige materie vinden. Hoe vertalen we de landelijke regels naar Noordenveld en kunnen we nog een beetje afstemmen met de buurgemeenten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld op welke schaal kunnen evenementen wel doorgaan en hoe dan, hoe gaat het met de binnen- en buitensporten, hoe gedragen spelers en supporters zich en hoe gaat het in de kantine, hoe gaat het in de horeca, gaat het nog steeds goed in de supermarkten, ontsmetten karretjes en 1,5 meter, hoe gaat het met onze medewerkers die ook nog veel thuiswerken, enz., enz.
Daarnaast speelt het Coronavirus weer erg op.

Op het moment dat ik dit schrijf is er een enorme toename van het aantal besmettingen. Zeker ook in Noordenveld. Dat is zeer zorgelijk en leidt onherroepelijk weer tot strengere maatregelen en minder fysieke ontmoetingen. En er lijkt wel een steeds grotere tegenstelling te ontstaan tussen mensen die zich erg bewust zijn van de gevolgen voor de gezondheid en hen die denken dat het wel losloopt en/of eigen vrijheid voorop stellen.

Hoe gaan we daar als gemeente mee om? En als het virus nog even aanhoudt, hoe komen/blijven we dan in contact met onze inwoners, organisaties, verenigingen en ondernemers?

Genoeg dingen dus die me bezig houden.

Maar eerst en vooral: blijf gezond!

Henk Kosters

1 september 2020 | Aan het hart

Dag allemaal,

“Ryanne, denk je eraan dat het jouw beurt is om een blog te schrijven, deze maand?” Dat mailde Rik, onze fractiesecretaris mij. Ik was blij dat hij me eraan herinnerde, want net terug van vakantie, moet ik er toch altijd weer even inkomen. En omdat wij de laatste 3 weken van de schoolvakantie vrij hadden, komt ook meteen alles weer in volle vaart op je af. Na een heerlijke vakantie in Borger en een paar dagen camping in Niebert (Spanje hebben we dit jaar toch maar niet gedaan), is het “gewone” leven inmiddels weer begonnen. Manlief en ik zijn beide weer aan het werk, de kids zijn gestart op school en de sportactiviteiten zijn hervat. Ik merk dat het anders is als voor de zomer. Zoonlief gaat dit jaar voor het eerst naar de middelbare school. In plaats van dat hij samen met zijn zusje naar “de Marke” fietst, gaat hij nu de andere kant op richting “Ronerborg”. Voor hem natuurlijk een spannende periode, maar ik merk dat ik het als moeder toch ook wel even spannend vond. Inmiddels zitten de eerste 2 weken erop en heeft meneer al aardig zijn draai gevonden. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

mei

14mei20:0022:00Algemene Ledenvergadering

29mei20:0023:00Fractievergadering Gemeentebelangen NoordenveldJe bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

X