Optimist, Realist of Pessimist?

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer vraagt raadslid Armein Sikkenga zich af of hij een pessimist, realist of een optimist is?

Het is voorjaar, de natuur wordt wakker. Bomen en struiken worden weer groen, bloemen gaan bloeien, vogels zijn actief en langzaamaan vullen de terrassen zich. Mooi, ik houd ervan. Echter vandaag (25 april 2022) is een koude dag. Er staat een frisse wind, af en toe valt er een drup en de thermometer geeft 8 graden aan…. Mooi ***, want de kachel zal zo wel aanslaan en met de huidige gasprijzen… Afijn, ik trek er maar een dikke trui bij aan en bedenk me dat het misschien wel een goed moment is om met jullie terug te kijken naar de afgelopen periode.

De realist?

De wereld is onrustig. Poetin die Oekraïne aanvalt… Hoe heeft het zover kunnen komen? Niet meer veilig zijn in je eigen land, eigen dorp, eigen huis…. In- en intriest. De bereidheid om te helpen is enorm. Er zijn allerlei acties gaande, dit allemaal om iets te kunnen doen voor deze mensen. Heel goed, het is in ieder geval iets, maar uiteindelijk wens je iedereen een veilig thuis. Gevolgen voor ons heeft het ook. Een direct gevolg voor ons zijn de hoge gasprijzen, ik weet dat dit in geen verhouding staat tot het leed de Oekraïense bevolking wordt aangedaan, maar dit is ook zorgelijk. Waar een jaar geleden een kuub gas nog € 0,86 kostte, is dit nu €2,65. Voor de snelle rekenaars, ja dit is 3 keer zoveel. Men gaat hierdoor in de problemen komen, want naast je energierekening zijn het bijvoorbeeld ook de boodschappen en de benzineprijzen die omhoog zijn geschoten. Ik voorzie hier echt een probleem. Niet alleen voor het individu, maar ook voor bedrijven, musea en de horeca. Men kan het straks niet meer betalen en ik merk om mij heen dat men zich zorgen maakt. En terecht! Ik probeer nu met een realistische blik (en dus niet de pessimistische?), te kijken. Uiteindelijk betaalt een ieder de rekening, maar ik ben bang dat na 2 jaar Corona niet iedereen dit meer kan…..

De tekst gaat onder de foto verder.

De optimist

Ik zie mezelf meer als een optimist. Zo sta ik in het leven. “Het komt wel goed”. Het tegenovergestelde van een optimist is een pessimist en dan heb je ook nog de realist. Een realist wordt ook wel eens als een pessimist bestempeld. Ik hoop niet dat ik zo overkom… want als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik met een realistische blik soms best pessimistisch kan zijn en dit toch niet wil zijn (snap je het nog?).
Zoals gezegd kun je de afgelopen maanden kun je wat mij betreft bestempelen als ‘roerig’. Het glas kan half vol of half leeg zijn, het is soms net hoe je er tegenaan kijkt. Je maakt de wereld door de bril die je opzet. Zo zijn er zowel positieve als negatieve punten te benoemen. Positief is, en velen zullen het met mij eens zijn, we kunnen weer samenkomen, eindelijk! We mogen weer lekker uit eten, het terras op, winkelen en naar het stadion (al moet ik daags na de wedstrijd Groningen – Heracles zeggen dat men dit zeker niet altijd als positief ervaart…). Zo was er afgelopen week een receptie omtrent het afscheid van wethouder Kosters. Na 8 jaar wethouderschap (en wat is er veel bereikt!) zou het zonde zijn om met de stille trom te moeten vertrekken. Het werd gelukkig een gezellige receptie, waarbij, mede gezien de grote opkomst en de mooie woorden, de waardering richting Henk enorm is (Henk, ga er van genieten!). Tevens konden wij met de fractie, na een leerzame fietstocht door de Onlanden (aanrader), nog eens lekker uiteten bij de lokale horeca. Ik hoop dat we dit allemaal nog lang mogen doen. Ook zijn er nog een aantal leuke activiteiten in het vooruitzicht. Denk alleen al aan Kleintje Rodermarkt, het Lucky 4 Festival en Pais Sonic. Daarnaast zijn ook nog 2 GB-ers die gaan trouwen (Jos en Richard, sterkte), heeft Rikus al 50 jaar verkering (hoe is het mogelijk) en is onze oud-voorzitter Wim Stroetinga geridderd (chapeau!).

Het glas is bij mij meestal half vol, maar met een realistische blik soms ook half leeg…. “Uiteindelijk komt het goed!”. Allereerst hoop ik dit voor de Oekraïense inwoners, maar ook voor een ieder die de zorgen met mij deelt.

Armein Sikkenga

1 april |De kracht van verenigen

Hallo Lezer! Leuk dat je de tijd neemt mijn eerste BLOG namens gemeentebelangen te lezen. Althans je bent er aan begonnen.. nu kijken of je het einde haalt… ik zal proberen het een beetje kort en bondig te houden.

Het is op het moment van schrijven woensdagmiddag 30 maart en laat ik beginnen met te zeggen dat ik het een eer vind vanavond geïnstalleerd te gaan worden als gemeenteraadslid voor kiesvereniging Gemeentebelangen Noordenveld. Ik was de afgelopen periode onderdeel van de campagnecommissie en ben (samen met het campagneteam en veel andere Gemeentebelangers!) de afgelopen periode druk bezig geweest met de verkiezingen. Veel sparren en discussiëren over onze online strategie, de fysieke acties, het flyeren en bijvoorbeeld ook de video’s die we hebben gemaakt. Wat was het leuk en gaaf om te doen en wat zijn we blij met het resultaat! 10 zetels de komende 4 jaren en dat maakt ons wederom de grootste partij. Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

juni

Geen Evenementen

juli

Geen Evenementen

augustus

Geen Evenementen

X