Van tegen elkaar naar mét elkaar
Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer benadrukt raadslid Rik van der Es hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven.
We leven in een tijd waarin we steeds vaker harder tegenover elkaar komen te staan. Of je bent vóór, of je bent tégen. Een middenweg en nuance lijken niet meer te bestaan. En je bent per definitie fout in de ogen van de ander. Het lijkt alsof iedereen vooral bezig is met zijn eigen gelijk en rechten, en niet met het luisteren naar de ander of een stukje naoberschap.
Op social media vliegen klachten en verwijten rond. Ook in Noordenveld zie ik dat gebeuren: men wijst snel naar de gemeente of de buurman, in plaats van zelf iets te doen. Maar door met elkaar in gesprek te gaan, kleine daden te verrichten en een beetje wederzijds begrip te tonen, kunnen we samen veel bereiken.
Onlangs las ik op social media nog een relaas van iemand van wie de container slecht geleegd werd. Gevolg: een deel van de inhoud lag op straat. Met jaarlijks ruim een half miljoen legingen in onze gemeente, is het niet verwonderlijk dat er af en toe iets niet helemaal vlekkeloos verloopt. In plaats van de veger te pakken, verschijnt er een boze Facebook-post over “de gemeente die weer slecht werk levert”. Alle reacties ten spijt: de rommel ligt er vervolgens nog steeds. Hoeveel makkelijker is het om het gewoon even op te ruimen? Kleine moeite, groot effect: de straat is weer schoon. En bijkomend voordeel: het is ook nog eens veel beter voor je hart.
De tekst gaat onder de foto veder.
Niet perfect, wel eerlijke bedoelingen
Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat er in het gemeentebestuur of binnen de organisatie weleens iets misgaat. Overal waar gewerkt wordt, gaan dingen soms niet goed. De recente berichtgeving in het Dagblad van het Noorden over onze gemeente laat dat ook zien. Maar om op basis daarvan de integriteit van alle ambtenaren of bestuurders in twijfel te trekken, of medewerkers publiekelijk of online aan te vallen die zich dagelijks inzetten voor onze inwoners, dat gaat mij echt te ver.
Begrijp me goed: daarmee wil ik het leed van inwoners die vastlopen absoluut niet bagatelliseren. Ik heb zelf van dichtbij gezien hoe mensen ten onder gaan aan procedures en onmacht. Dat raakt me. De frustratie, de strijd, het gevoel dat niemand je hoort, dat gun je niemand. En het hoort gewoon niet thuis in onze gemeente.
Als raadslid probeer ik dan ook mijn uiterste best te doen om het te begrijpen en te zoeken naar oplossingen. Maar sommige dossiers zijn zo complex dat ze me eerlijk gezegd boven de pet gaan. Ik ben geen jurist en ik heb ook niet alle wijsheid in pacht. Noem mij een slecht raadslid, noem het onkunde, noem het weet-ik-veel-wat, maar ik weet het soms simpelweg niet meer. Wat ik wél weet, is dat ik de oprechte wil heb om het goede te doen. En ik ben ervan overtuigd dat dat geldt voor álle mensen die zich inzetten voor onze gemeente. Er wordt écht hard gewerkt, door alle betrokkenen, om alles tot een goed einde te brengen.
Blijf met elkaar in gesprek
Ik denk dat de grootste les voor iedereen is: blijf met elkaar in gesprek, en dan bedoel ik niet via Facebook. Online vliegen misverstanden en harde woorden al gauw rond, terwijl je in een écht gesprek meestal wél tot elkaar komt. Elkaar in de ogen kijken en de toon van iemands stem horen, maakt een wereld van verschil. Pak dus liever de telefoon of, nog beter, spreek met elkaar af voor een goed gesprek. Luister naar elkaar en leg het uit. Je zult zien dat je samen sneller tot een oplossing of tot begrip komt. Dat klinkt in theorie heel simpel, maar in de praktijk blijkt het vaak toch moeilijk te zijn. Het is ook niet mijn sterkste punt. Maar door schade en schande (privé) ben ik hierin wel een heel stuk wijzer in geworden en ben ik ervan overtuigd van deze grote les; praat met elkaar.
Zichtbaar, bereikbaar en luisterend
Bij Gemeentebelangen Noordenveld doen we ons best om zichtbaar en bereikbaar te zijn. We vergaderen regelmatig in de dorpen (laatst nog in Nieuw-Roden, Nietap en Veenhuizen, binnenkort in Altena) en iedereen is welkom om binnen te lopen en mee te praten. Onze raadsleden zijn vaak op pad in de gemeente; je kunt ons gerust aanspreken op straat of in de supermarkt. Geen ivoren toren: bellen of mailen kan natuurlijk ook, en we luisteren altijd naar wat er leeft.
We nemen iedere vraag of suggestie serieus, al kan niet iedereen altijd zijn zin krijgen. Soms moeten we keuzes maken of zijn er beperkingen. Maar je wordt wél gehoord. We leggen graag uit waarom we bepaalde besluiten nemen, zodat je ook begrijpt hoe iets tot stand komt. In de media lees je misschien alleen de kop “Plan toe- of afgewezen, inwoners boos”, maar bij ons kun je het volledige verhaal horen. Die nuance helpt om beslissingen beter te begrijpen, ook als de uitkomst niet precies is wat je hoopte.
Vertrouwen in onze gemeenschap
Ondanks alle verhalen over verharding heb ik veel vertrouwen in onze gemeenschap. Ik zie veel mooie dingen. Ik zie dagelijks vele inwoners en vrijwilligers die voor elkaar klaarstaan, hun best doen voor de buurt of leuke activiteiten en evenementen organiseren. Die positieve houding is aanstekelijk: laten we benadrukken wat er wél goed gaat. Natuurlijk gaat niet alles meteen perfect, maar met een beetje begrip, geduld en behulpzaamheid komen we een heel eind.
Bij deze een warme oproep aan alle inwoners: blijf meedenken, blijf meehelpen en blijf vooral met elkaar in gesprek, voor een mooier Noordenveld!
En ben je het niet met dit verhaal eens, ik ga er graag over met je in gesprek!
Rik van der Es,
Een nieuwe rol, een nieuwe blik op de toekomst

