De zomer in de bol

Elke maand schrijft een raadslid of wethouder van Gemeentebelangen Noordenveld over hetgeen hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan raadslid Armein Sikkenga die de zomer in zijn bol heeft.

Bladeren aan de bomen, de geur, het buitenleven, volle terrassen en tal van activiteiten die op de agenda staan, heerlijk het is lente! Je hoort de vogels weer, men gaat de tuin weer in, de fiets wordt weer wat vaker gepakt en de gesprekken gaan eens niet over de waardeloze winter die (gelukkig) achter ons ligt! Zon geeft energie, iets waar wij na maanden van onguur weer en gesnotter wel aan toe zijn. Daarnaast brengt mooi weer ook spontaniteit met zich mee. Een dagje naar de kust, een terrasje pakken, een borrel met de buren of gewoon lekker in de tuin barbecueën. We ontmoeten elkaar weer en dat is goed. Ja, dit jaargetijde ligt mij wel. Ik kijk dan ook uit naar de maanden die gaan komen, helemaal als je bedenkt dat er ook een aantal (sport)activiteiten op de agenda staan; De Olympische Zomerspelen en het Europees Kampioenschap voetbal gevolgd door…. de zomervakantie!

De tekst gaat onder de foto verder.

Sportzomer

Voordat de vakantie begint is er zowel het Europees Kampioenschap voetbal (14 juni – 14 juli) als de Olympische Zomerspelen (26 juli – 11 augustus). Als kind had ik weinig realiteitszin en ging ik er vanuit dat wij (lees Nederland) een grote kans hadden om Europees of wereldkampioen voetbal te worden. Maar goed, ik kom dan ook nog uit de tijd van Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooy en Jaap Stam en later nog een Wesley Sneijder, Arjan Robben en Robin van Persie, enige hoop was toen misschien nog wel gegrond. Nu heb ik daar minder vertrouwen in, al weten wij inmiddels dat niet altijd de beste wint. Hopen op een goed resultaat zal ik dan ook nu weer doen, maar reëel gezien zie ik ons geen Europees kampioen worden. De daarop volgende Olympische spelen vind ik ook erg leuk. Hier zijn we als klein kikkerlandje wél altijd enorm succesvol. Ook de verwachtingen voor dit jaar zijn hooggespannen, met een prognose (sportdatabureau Gracenote) van achttien keer goud, 5 keer zilver en vijftien keer brons wordt er een record aan medailles verwacht. We zullen zien. Na al dit sportgeweld is het dan eindelijk echt vakantie…….

Vakantie

Van oudsher is de vakantie iets waar ik naar uit kijk. Toch is er een groot verschil tussen de vakanties van vroeger en nu. Zo reisden we ‘vroeger’ in auto’s zonder gordels of airbags, we lieten ramen zakken met een hendel, want airco… nee, ook dat was er nog niet. Er werd een ANWB campinggids gekocht en zonder reservering, maar met een routekaart op A1 formaat (inclusief bijbehorende discussies na weer een gemiste afslag) werd koers richting het zuiden gezet. Een lange rit, walkman erbij voor muziek (psst, psst, Hoornse Plas) en af en toe een reisspelletje of een Donald Duck. Nee, geen internet en geen mobieltjes.  Aangekomen op plek van bestemming ging de speedo aan en was je blij met een riviertje of een rechthoekig zwembad van 15m x 5m. Ondertussen worstelden je ouders met de tentstokken (discussie 2) en als je geluk had mocht je ondertussen een ijsje kopen. Als er contact moest worden opgenomen met het thuisfront, dan was daar de telefooncel, waar je na een half uur wachten even 3 minuten kon bellen.  Hoe anders is het nu….

Tegenwoordig oriënteren we ons al in november / december, anders kan het maar zo zijn dat de camping vol is. Na een reservering ontvang je een offerte…. En dan breekt het zweet je uit! Want wat een prijzen! Nog maar 3 offertes opvragen….. hetzelfde verhaal. In 2023 werd een vakantie ruim 12% duurder, daar komt in 2024 nog eens 10% bovenop. Afijn, het doet even pijn, maar een weekje korter is ook niet onoverkomelijk. Dan de reis. Per airco gekoelde auto (of per vliegtuig) ga je op pad. De navigatie navigeert je probleemloos naar je eindbestemming, kinderen vermaken zich op hun iPad of tv-schermpjes en eenmaal aangekomen ga je naar je ingerichte tent, een bungalow (het liefst met een jacuzzi en airco) of een huisje, waar de vaatwasser ook niet mag ontbreken. Het zwembad is een ‘aquapark’  met minimaal 3 glijbanen, er zijn minimaal 2 restaurants op de camping, er is animatie, een speelhal, tennisbanen, voetbalveldjes, goede wifi en een supermarkt….. We raken verwend, maar zijn hier zelf debet aan… Tja, en dat het betaald moet worden, dat snap ik dan ook wel weer. Toch vind ik het jammer. Iedereen verdient een vakantie, maar op deze manier blijft het alleen voor een select gezelschap betaalbaar. Mogelijkheden dichter bij huis en (wellicht) goedkoper zijn er ook. Misschien wel net zo mooi. Toch moet ik er echt even uit, gegarandeerd mooi weer, andere cultuur en ander eten. Het doet me goed. Het dilemma zoals tussen Pé en Gré Daalemmer heb ik dan ook niet, want de keuze tussen de Costa Pesetas of de Hoornse Plas is voor mij toch wel snel gemaakt. En die dikke witte pokkel… die nemen ze dan maar even voor lief.

Armein

Moeten we een weg zoeken? Of zijn we de weg kwijt?

Per dag zijn 80.000 minder verkeersbewegingen nodig in Groningen om de stad enigszins begaanbaar te houden tijdens de operatie Ring-Zuid, die tot en met september duurt. In de eerste week van de operatie is dit aardig goed gelukt; de verwachte verkeersdrukte viel mee. Je zou je haast afvragen of de upgrade van de ring wel nodig was geweest als je het aantal verkeersbewegingen met 80.000 kunt verminderen.

In Roden is de auto ook vaak onderwerp van gesprek. Gaat het niet over het aantal parkeerplaatsen, dan wel over gevaarlijke of te drukke wegen. Inwoners rondom de Hullenweg en de Stinsenweg maken zich zorgen over de extra verkeersbelasting door de plannen in Roden-Zuid en het zijn de geplande woningen bij Zuidpoort-Terheijl, die de zorgen bij de bewoners rondom de Dingspil aanwakkeren.

Lees verder…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laatste Nieuws

Agenda

september

Geen Evenementen

oktober

Geen Evenementen

november

Geen Evenementen

X