Wat als andere bestuurders in Drenthe de touwtjes in handen hadden gehad? Als natuurorganisaties zich niet hard hadden gemaakt voor de belangen van Drenthe? Als de burgers onverschillig waren geweest over de plannen voor nieuwe woonwijken? Als alle plannen die er ooit lagen waren doorgegaan? Was Drenthe dan net zo mooi geweest?

Die vraag wordt dinsdag 15 november beantwoord door Bernhard Hanskamp, die als provinciaal planoloog van binnenuit de veranderingen in het Drentse landschap vanaf de roerige jaren zeventig heeft meegemaakt. Hij legt uit hoe besluiten omtrent de inrichting van Drenthe tot stand zijn gekomen. Integer en gebaseerd op stukken die voor iedereen te raadplegen zijn in de openbare archieven. Hij neemt ons mee naar de ontwerptafel, het ‘strijdtoneel’ en benoemt en eert hen die ervoor gezorgd hebben dat we vandaag de dag in Drenthe kunnen genieten van de natuur, rust en ruimte die Drenthe biedt. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is maakt het boek Gewogen Ruimte duidelijk: bewustwording van de invloed van de mens op de natuur en cultuur is van essentieel belang.

Gewogen Ruimte

Bernard Hanskamp is auteur van het boek ‘Gewogen ruimte, vorm geven aan de provincie Drenthe‘, een boeiend overzicht in tekst en beeld van de ruimtelijke ontwikkeling van Drenthe vanaf 1970. Naast een waardevol historisch naslagwerk is het ook bedoeld om aan te zetten tot kritisch nadenken over de toekomst van Drenthe. Het boek eindigt met een overzicht van projecten die op de valreep niet doorgingen, een lijst met ‘toppers’ (succesprojecten) en een lijst met ‘tobbers’ voor de toekomst. Landinrichting stopt immers nooit. Het boek ‘Gewogen ruimte, vorm geven aan de provincie Drenthe‘ is deze avond te koop voor de aangepaste prijs van € 20,-. Graag contant betalen.  

Iedereen is welkom

Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen. De avond begint om 20:45 uur in café Zwaneveld in Norg.

X